Κυρίως υπό τον φόβο της φορολόγησης του εφάπαξ που λαμβάνουν κατά την αποχώρησή τους, οι αξιωματικοί επιλέγουν τον δρόμο της εξόδου, για να γλυτώσουν ένα σημαντικό ποσό το οποίο ενδεχομένως θα θυσιαζόταν στον βωμό των μέτρων λιτότητας. Πέρα, όμως, από το εφάπαξ, αξιωματικοί οδηγούνται στην παραίτηση λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Ε.Φ. αλλά και λόγω αδικιών που γίνονται όσον αφορά στις τοποθετήσεις και τις μετακινήσεις τους.

Επιπρόσθετα, στην παραίτηση ωθούνται στελέχη τα οποία βρίσκονται καθηλωμένα στον ίδιο βαθμό εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν Ελλαδίτες συμμαθητές τους στη Σχολή Ευελπίδων να έχουν σκαρφαλώσει υψηλότερα στη στρατιωτική ιεραρχία και όταν έρχονται στην Κύπρο για υπηρεσία, να θεωρούνται ανώτεροί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά το τρέχον έτος περίπου 40 στελέχη, στην πλειοψηφία τους αξιωματικοί -υπάρχουν και μερικοί υπαξιωματικοί- υπέβαλαν στον υπουργό Άμυνας τις παραιτήσεις τους. Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Υπουργικό Γραφείο φτάνουν κι άλλα αιτήματα παραίτησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έπεται και συνέχεια στο κύμα φυγής στρατιωτικών από τις τάξεις της Ε.Φ. καθώς ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί εκφράζουν ανοικτά την πρόθεσή τους να βγάλουν το χακί μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία ενέκρινε την παραίτηση άλλων τεσσάρων στελεχών.

Πρόκειται για τους ακόλουθους: Συνταγματάρχες Χριστάκη Παπανικολάου και Αντρέα Λοΐζου, Ταγματάρχη Ηλιόδωρο Κόκκινο και Πλωτάρχη Χρίστο Ευριπίδου. Οι τέσσερις παραιτηθέντες υπηρετούν στην Ε.Φ. πέραν των 30 ετών.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου, αξιωματικός δεν δύναται να παραιτηθεί παρά μόνο κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου και νοουμένου ότι έχει υπηρετήσει στον Στρατό τουλάχιστον 15 χρόνια.

Η ίδια νομοθεσία προνοεί επίσης ότι όταν ο παραιτούμενος αξιωματικός έχει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του πραγματοποιήσει πρόσθετη εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση, σε μη στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα με δαπάνες, εν όλω ή εν μέρει, της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε στην απαιτούμενη ελάχιστη 15ετή υπηρεσία προστίθεται τόσος χρόνος όσος αντιστοιχεί στο διπλάσιο της χρονικής διάρκειας της εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσής του.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού