07 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ:«Ο πρωθυπουργός υποβαθμίζει τις σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο» Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - κυβέρνησης για την επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ

Απάντηση του υπουργείου εξωτερικών: Θα πάει στη Ραμάλα ο πρωθυπουργός
Σαμαράς με Νετανιάχου, σε παλαιότερη φωτογραφία «Είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός της χώρας μας θα βρίσκεται στο Ισραήλ και δεν θα έχει συνάντηση με την Παλαιστινιακή αρχή στη Ραμάλα. Ο πρωθυπουργός, με την ενέργειά του αυτή, υποβαθμίζει τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό κόσμο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του τμήματος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Το ΥΠΕΞ απάντησε πως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ραμάλα.Σαμαράς με Νετανιάχου, σε παλαιότερη φωτογραφία Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για νέους τυχοδιωκτισμούς στη συνέχεια του "success story" στο εξωτερικό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει το «success story» στο εξωτερικό. Μετά τη βιασύνη Βενιζέλου στην περίπτωση της Συρίας να εμπλέξει τη χώρα σε έναν πόλεμο που τελικά… δεν έγινε, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες για άνοιγμα του κυπριακού σύμφωνα με τις επιθυμίες των ΗΠΑ, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ προετοιμάζει νέους τυχοδιωκτισμούς.Τις ημέρες που ο κ. Σαμαράς, θα βρίσκεται στο Ισραήλ, οι δυο χώρες θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ταυτόχρονα πολυπληθής ομάδα υπουργών αλλά και ο ειδικός σύμβουλος, Ανδρέας Ταπραντζής, από το ΤΑΙΠΕΔ θα έχουν σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς αξιωματούχους, για να εντατικοποιηθεί η στρατηγική συνεργασία των δυο χώρων. Μια στρατιωτική συνεργασία που εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα μας.
 
Είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός της χώρας μας θα βρίσκεται στο Ισραήλ και δεν θα έχει συνάντηση με την Παλαιστινιακή αρχή στη Ραμάλα, πρακτική που ακολουθείται από την συντριπτική πλειοψηφία αρχηγών κρατών όταν επισκέπτονται τη χώρα. Τα Παλαιστινιακό ζήτημα ήταν πάντα σημαντικό στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο πρωθυπουργός, με την ενέργειά του αυτή, υποβαθμίζει τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό κόσμο.Η πορεία της Ελλάδας στην εξωτερική της πολιτική, την μετατρέπει ταχύτατα σε «φυλάκιο» των επικίνδυνων για την ειρήνη αμερικανοΐσραηλινών επιδιώξεων στην περιοχή, γεγονός που επιφυλάσσει απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα μας.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό και γεωπολιτικό «εξάρτημα» περιφερειακών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Θα συνεχίζει να μάχεται με μεγαλύτερο πείσμα για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με σκοπό να βγει η Ελλάδα από την διεθνή περιθωριοποίηση, στην οποία οι μνημονιακές κυβερνήσεις την έχουν καταδικάσει.
 
Η απάντηση του ΥΠΕΞ
Το Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας αφορμή από την σημερινή  ανακοίνωση του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ για το Α´ Ανώτατο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ, εκφράζει τη λύπη του διότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί παντελώς ή παραποιεί σκόπιμα όχι εκτιμήσεις αλλά γεγονότα και πληροφορίες σχετικές με την εξωτερική πολιτική. Γεγονότα στα οποία αναφέρθηκε πολύ πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, τόσο ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής όσο και σε συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή του από τη ΓΣ του ΟΗΕ.
 
Βάση, άλλωστε, της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εσφαλμένη εντύπωση των συντακτών της  ότι η διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδος-Ισραήλ, στις 8/10, δεν συνοδεύεται από συνάντηση με την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ το ακριβές είναι ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Ραμάλα στις 9/10, όπου  θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αμπάς και τον Πρωθυπουργό και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει, για μία ακόμη φορά, ότι το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για μικροκομματικές προσεγγίσεις.