22 Σεπτεμβρίου 2013

«ΑΠΕΣΥΡΘΗ» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΝ «GUARDIAN» Σε αδιέξοδο ο Ασαντ. Ηξεις αφήξεις για εκεχειρία...

Αντικρουόμενες δηλώσεις από το καθεστώς Ασαντ σε ό,τι αφορά στην «εκεχειρία» την οποία είχε "προαναγγείλει" με συνέντευξή του προς τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» o αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης, αρμόδιος για την Οικονομία Κάντρι Τζαμίλ.Κατά τον αντιπρόεδρο, η εμφύλια σύρραξη είναι εξαιρετικά αμφίρροπη, αφού καμία πλευρά δεν υπερισχύει της άλλης
Κατά τον αντιπρόεδρο, η εμφύλια σύρραξη είναι εξαιρετικά αμφίρροπη, αφού καμία πλευρά δεν υπερισχύει της άλλης Ο Τζαμίλ μίλησε για σύρραξη που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς καμία πλευρά δεν φαίνεται ικανή να κερδίσει, λέγοντας πως το καθεστώς σκοπεύει να ζητήσει εκεχειρία η οποία θα τελούσε υπό διεθνή επιτήρηση.
Στη συνέχεια όμως επιχείρησε να ανασκευάσει, προφανώς και υπό την πίεση που δέχτηκε στο εσωτερικό, ωστόσο η εφημερίδα ισχυρίζεται πως έχει ηχογραφημένη τη συνομιλία τους. Κι ενώ επικρατεί αβεβαιότητα στη Συρία για τις πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος, το ενδιαφέρον στρέφεται στη Χάγη όπου ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων ανακοίνωσε ότι η Δαμασκός υπέβαλε λεπτομερή στοιχεία για τα χημικά όπλα της.

Ο "κατάλογος βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης από την τεχνική γραμματεία", ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Επίσης, η σύνοδος της Κυριακής με θέμα την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας αναβάλλεται επ' αόριστον.Παράλληλα συνεχίζεται στον ΟΗΕ η διπλωματική μάχη για το Συριακό, καθώς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συζητούν για το ψήφισμα που θα καλεί τη Δαμασκό σε παράδοση του χημικού της οπλοστασίου. Η Ρωσία δηλώνει «αισιόδοξη» πως η συμφωνία Κέρι-Λαβρόφ θα γίνει πράξη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν άμεσες αποφάσεις.

Επίσης, Κέρι και Λαβρόφ που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή, συζήτησαν για τη συνεργασία των χωρών τους όχι μόνο για την υιοθέτηση (εκ μέρους της Συρίας) των κανόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών αλλά επίσης και για την έγκριση μιας ισχυρής απόφασης από τον ΟΗΕ.
Σε ό,τι αφορά στην επίμαχη συνέντευξή του, ο Τζαμίλ απέρριψε ως «όχι αυστηρά αντικειμενική» την έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.450 ανθρώπων.

Συμφωνία στο Αζάζ
Ο Τζαμίλ τόνισε ότι ο πρόεδρος Ασαντ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία αλλά είπε ότι «το καθεστώς υπό το προηγούμενο σχήμα του έχει τελειώσει. Η Συρία αλλάζει αλλά χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη παρά πίεση», πρόσθεσε και κάλεσε τη Δύση να αφήσει τη χώρα να εφαρμόσει «τις προοδευτικές της μεταρρυθμίσεις».Στο μεταξύ, ένοπλοι της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία και ένοπλοι των ακραίων ισλαμιστικών ομάδων που επίσης πολεμούν εναντίον του Ασαντ έφτασαν σε συμφωνία για «εκεχειρία» στο Αζάζ, πόλη στη Βόρεια Συρία. Η πόλη είχε αρχικά καταληφθεί από τους μετριοπαθείς, που πρόσκεινται στο λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό».

Την Τετάρτη, ωστόσο, επιτέθηκαν στην πόλη οι ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας», που θεωρείται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με το BBC, οι δύο πλευρές συμφώνησαν χθες σε παύση των μεταξύ τους εχθροπραξιών. Ο Γάλλος, πρόεδρος, πάντως, Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να στείλει, σε «ελεγχόμενο πλαίσιο», οπλισμό στους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες, καταδεικνύοντας την ανησυχία της Δύσης για τη δράση των ακραίων ισλαμιστικών ομάδων στη Συρία.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ