Η Ρώμη αποφάσισε για κάθε περίπτωση να στείλει ενισχύσεις στη δύναμη των 2,5 χιλιάδων αντρών που βρισκόταν ήδη εκεί. Πριν από τις εκλογές έπρεπε να δοθούν συγκεκριμένες ενισχύσεις ασφάλειας των εκλογέων. Στη Ρώμη ανέλυσαν λεπτομερώς όλες τις πλευρές της αποτυχημένης απόπειρας στον Μπερίσα. Φάνηκε ότι αν και ο επίδοξος δολοφόνος ξυλοκοπήθηκε μέχρι που έμεινε ημιθανής, δεν ομολόγησε τίποτα σε κάνενα.

Οι Ιταλοί ερευνητές προέταξαν την εκδοχή ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας οργάνωσαν την επιχείρηση της απόπειρας για να ενισχύσουν τη δημοφιλία του Σαλί Μπερίσα. Η τηλεόραση της Ρώμης επί σειρά ημερών προέβαλε τις εικόνες, όπου είχε καταγραφεί το πώς ο 26χρονος Ιλίρ Τσέτα πετάει κάτι κατά του προέδρου. Κάποιοι ισχυρίζονταν πως ήταν χειροβομβίδα, κάποιοι άλλοι πως ήταν ένα συνηθισμένο μπουκάλι μπύρας. Γιατί δεν τραυματίστηκε κάποιος από το πλήθος και τη συνοδεία του Μπερίσα;

Εφόσον αυτό παρέμενε μυστήριο, η Ρώμη δεν απέκλειε το γεγονός ότι ο Μπερίσα έδωσε απλώς στην αντιπολίτευση να καταλάβει ότι αυτός κάνει κουμάντο στη χώρα. Η αντιπολίτευση πίστευε ότι ο Μπερίσα θα επιβάλει στην Αλβανία καθεστώς έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αυτό θα του έδινε τη δυνατότητα να μην κάνει καταμέτρηση των ψήφων την ημέρα των εκλογών και να τη μεταφέρει για το επόμενο πρωί. Τα στελέχη της αντιπολίτευσης ισχυρίζονταν πως έτσι θα είχε όλο το χρόνο για μηχανορραφίες. Είναι φυσικό ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα βίας και πογκρόμ. Στην Αλβανία καθημερινά δολοφονούνταν κάποιος, και αυτό έκανε πολύ βαριά την ατμόσφαιρα στην Ιταλία. Εκεί φοβούνταν πως μπορεί να σκοτωθεί κάποιος από τους στρατιώτες τους. Αυτό ήταν το πρώτο. Το δεύτερο ήταν ότι δεν απέκλειαν την περίπτωση ακόμη και στην ευνοϊκή εξέλιξη των εκλογών, να αφήσουν χωρίς έλεγχο τους Αλβανούς. Εδώ υπήρχαν τόσα πολλά όπλα στα χέρια του πληθυσμού και τόσο μίσος μεταξύ Βορρά και Νότου, που μόνο με ξένες ξιφολόγχες μπορούσε να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος.

Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου κατοικούν περίπου 400 χιλιάδες άνθρωποι αλβανικής καταγωγής, φοβούνταν μήπως τα αιματηρά γεγονότα της Αλβανίας επηρέαζαν την πολιτική κατάσταση. Οι σχέσεις μεταξύ Τιράνων και Σκοπίων ποτέ δεν ήταν καλές. Το καλοκαίρι του 1997 ο υπουργός Άμυνας της FYROM Λαζάρ Κιτανόφσκι πιο πολύ απ’ όλα φοβόταν το ρεύμα των αλβανών προσφύγων, τους οποίους δεν θα δέχονταν ούτε η Ιταλία, ούτε το Μαυροβούνιο, ούτε η Κροατία. Η πείνα και η απόγνωση στην Αλβανία υποχρέωναν τους ανθρώπους να αναζητήσουν μια ευκαιρία σωτηρίας. Η FYROM είναι μια θαυμάσια ζώνη διέλευσης, το πρώτο στάδιο του ονείρου τους για τη χορτάτη και ευημερούσα Δύση. Εκείνοι που δεν έβρισκαν δουλειά, ασχολούνταν με τη μαύρη αγορά και συνήθως πουλούσαν σε ευτελή τιμή όπλα (αυτόματα, χειροβομβίδες, RPG, πολεμοφόδια) από τις λεηλατημένες αλβανικές στρατιωτικές αποθήκες. Για το λόγο αυτό και οι αρχές τη FYROM επέβαλαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα σύνορα τους. Διαφορετικά οι γείτονες - μαυραγορίτες θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν τη χώρα με τέτοιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού που θα μπορούσε να συμβεί το απρόβλεπτο.

*Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.