http://www.haaretz.com/polopoly_fs/1.548200.1379835000!/image/3911627231.jpg_gen/derivatives/landscape_640/3911627231.jpg
Μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμειων μπήκαν σήμερα μέσα στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι για να επιχειρήσουν να βάλουν τέλος στην πολιορκία του κτιρίου και να βοηθήσουν τους τραυματίες και τους ομήρους τους οποίους κρατούν από χθες, Σάββατο, ένοπλοι ισλαμιστές, δήλωσε πηγή των κενυατικών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ στην Ιερουσαλήμ υποστηρίχθηκε από ισραηλινή πηγή πως ισραηλινοί σύμβουλοι βοηθούν την Κένυα να καταστρώσει μια στρατηγική για τον τερματισμό της πολιορκίας, αλλά δεν συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο εμπορικό κέντρο.
"Οι Ισραηλινοί μπήκαν στο εμπορικό κέντρο και βοηθούν τους ομήρους και τους τραυματίες", δήλωσε η κενυατική πηγή ζητώντας να μην κατονομαστεί. "Αυτός είναι ο λόγος που έφυγαν ασθενοφόρα" με κατεύθυνση το εμπορικό κέντρο, διευκρίνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα υπάρξουν νέα θύματα.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε επίσης ότι πηγή των κενυατικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως ισραηλινοί στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση, ενώ ένας φρουρός ιδιωτικής υπηρεσίας ασφαλείας είπε ότι Ισραηλινοί βοηθούν να ερευνηθούν οι χώροι του εμπορικού κέντρου.
Ωστόσο ο κενυάτης υπουργός Εσωτερικών επέμεινε πως, αν και προσφέρθηκε υποστήριξη από το εξωτερικό, πρόκειται για μια επιχείρηση αποκλειστικά των κενυατικών δυνάμεων.

Το "Westgate Mall" λέγεται πως ανήκει εν μέρει σε Ισραηλινούς. Στην Ιερουσαλήμ, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Πολ Χίρσον δεν θέλησε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο αν εμπλέκονται Ισραηλινοί: "Δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε οποιαδήποτε κοινή επιχείρηση ασφαλείας μπορεί ή όχι να βρίσκεται σε εξέλιξη".

Ωστόσο μια πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας που ζήτησε επίσης να μην κατονομαστεί, δήλωσε προς το Ρόιτερς ότι ισραηλινοί σύμβουλοι βοηθούν την Κένυα να καταστρώσει μια στρατηγική. "Υπάρχουν ισραηλινοί σύμβουλοι που βοηθούν στη στρατηγική της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν υπάρχουν Ισραηλινοί που συμμετέχουν στην επικείμενη επιχείρηση των κενυατικών δυνάμεων στο εμπορικό κέντρο", πρόσθεσε.Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόνο μια "φούχτα" Ισραηλινοί, "με συμβουλευτικό καθαρά ρόλο", βρίσκονται επιτόπου.

Ισραηλινή πηγή στο Ναϊρόμπι δήλωσε πως όλοι οι Ισραηλινοί που βρίσκονταν μέσα στο εμπορικό κέντρο διέφυγαν ασφαλείς.
Πηγή: ΑΜΠΕ