22 Σεπτεμβρίου 2013

Τα Νέα δεδομένα της Συριακής κρίσης

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130921/engine/assets_LARGE_t_420_54250625_type12128.jpg Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος; Είναι γνωστό πώς όταν εμπλέκεται μεγάλος αριθμός παικτών το όποιο σενάριο καθίσταται προβληματικό. Κατα συνέπεια η όποια θεωρεία όπως  αυτή του ελεγχόμενου χάους διάτρητη, θα προτιμούσα αυτής της επαναχάραξης των συνόρων ειδικά σε μια περιοχή εύφλεκτη όπως είναι αυτή της Μέσης Ανατολής. Πολλοί άργησαν να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει άλλοι χάθηκαν σε λεπτομέρειες, πολλοί πνίγηκαν απο τις ιδεοληψίες τους.


Η Αραβική Ανοιξη είχε πολλά χαρακτηριστικά, ο ρόλος της Δύσης πάντα αμφιλεγόμενος, οι κοινωνίες καταπιεσμένες, τα καθεστώτα αυταρχικά, τα νέα δυτικότροπα τμήματα των κοινωνιών διψούσαν για αλλαγές, υπήρξε σφοδρή σύγκρουση πολιτισμών, ενδοπολιτισμικές οξύτατες αντιπαραθέσεις, εθνοτικές συγκρούσεις μια πνευματική επανάσταση που υποτάχθηκε στους Νόμους της Αγοράς, συγκρούσεις γιγάντιων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων.

Και στο προηγούμενο Άρθρο του ιδιοκτήτη του Ιστολογίου επεσήμανα τον καταλυτικό ρόλο του Ιράν το οποίο μαζί με τις ΗΠΑ και την Ρωσία  βγαίνουν κερδισμένα απο την Συριακή κρίση, μένουν οι τελευταίες πινελιές που δεν θα αργήσουν και πολύ. Το πρώτο ξεκαθάρισμα θα έρθει στο Ιράκ, όπου οι αμφισβητούμενες περιοχές αποτελούν ζωτικό χώρο της οργάνωσης  ISIS (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής) η οποία και αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Μέση Ανατολή και η οποία δραστηριοποιείται στην Συρία. Εκεί Νότιο Κουρδιστάν και Ιράκ θα βρούν την λύση τέτοια που δεν θα επιτρέπει στο ισλαμιστικό μόρφωμα να αναπτύξει την δράση του.Μία λύση που είναι και πρός το συμφέρον του Ιράν που δεν επιθυμεί  να δει σουνιτικό τόξο να αναπτύσσεται πλησίον του

Το δεύτερο ξεκαθάρισμα έρχεται στην Συρία. Η  συνέντευξή του  αντιπροέδρου της συριακής κυβέρνησης, αρμόδιος για την Οικονομία Κάντρι Τζαμίλ. προς τη βρετανική εφημερίδα «Guardian»δείχνει το τι ακριβώς επικρατεί στο καθεστώς Ασαντ. Λέγει χαρακτηριστικά  πως το καθεστώς σκοπεύει να ζητήσει εκεχειρία η οποία θα τελούσε υπό διεθνή επιτήρηση. Επισημαίνει με νόημα "Ο Τζαμίλ τόνισε ότι ο πρόεδρος Ασαντ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία αλλά είπε ότι «το καθεστώς υπό το προηγούμενο σχήμα του έχει τελειώσει. Η Συρία αλλάζει αλλά χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη παρά πίεση», πρόσθεσε και κάλεσε τη Δύση να αφήσει τη χώρα να εφαρμόσει «τις προοδευτικές της μεταρρυθμίσεις».".

Η Συμφωνία Κέρι- Λαβρόφ θα επιβληθεί στην πράξη ανεξαρτήτως αν συνεργαστεί το καθεστώς Ασαντ ή όχι και θα πραγματωθεί με την παρουσία ξένης ειρηνευτικής δύναμης η οποία ουσιαστικά θα επικυρώσει την βαλκανοποίηση της Συρίας, ήδη η Ρωσία εξεδήλωσε με τρόπο εμφατικό την πρόθεση της.

Ερχόμαστε στην Συριακή Αντιπολίτευση, το γεγονός πως ο λεγόμενος Ελεύθερος Στρατός της Συρίας μετακόμισε στην οργάνωση ISIS (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής) ως κατέδειξαν τα τεκταινόμενα στην πόλη Ασάζ  δείχνει και το ποιά θα είναι η πορεία της αντιπαλότητας. Στόχος η εδραίωση της ισχύος των μετριοπαθών Σύρων Ανταρτών και σε αυτόν τον στόχο θα εργαστούν άπαντες για την επίτευξη του

Στους Χαμένους η Τουρκία , η οποία είδε τα νεοοθωμανικά της όνειρα να συντρίβονται και να σύρεται με όρους υποταγής στον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ, το PYD-παρακλάδι του ΠΚΚ καθώς το Δυτικό Κουρδιστάν ενσωματώνεται στο Νότιο Κουρδιστάν ως ελεγχόμενη περιοχή απο το καθεστώς Μπαρζανί ,το Ισραήλ το οποίο διασφάλισε μεν την αποπομπή της Χεζμπολάχ απο την Συρία , δεν διασφάλισες την ρήξη της σχέσης Συρίας-Ιράν και την μείωση της γεωπολιτικής σημασίας του Ιράν.

Το πολύ σοφά στημένο παιχνίδι ΗΠΑ-Ρωσίας το οποίο  δημιουργεί προϋποθέσεις για επαναχάραξη σχέσεων, και στρατηγικών ισορροπιών στον χάρτη της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας ξεγέλασε πολλούς και τους άδειασε με τρόπο πολύ σκληρό.

Φυσικά και αφορούν Ελλάδα και Κύπρος οι εξελίξεις στην Συρία και στην γενικότερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και φυσικά απαιτείται και συστηματική δράση και μεθοδική σκέψη. Πολύ σωστά τίθεται το θέμα της κοινωνικής συνοχής ως τον πλέον κορυφαίο πολλαπλασιαστή ισχύος που διαθέτει η κάθε χώρα και το κάθε Εθνος, πολύ εύστοχα τίθεται το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και μεγάλη πρόκληση να εργαστούμε άπαντες πάνω σε αυτές τις δύο κομβικής σημασίας παραμέτρους.Οχι όμως με όρους ώς προσεγγίστηκαν οι εξελίξεις στην Συρία. Επαναλαμβάνω πολύ σκληρό μάθημα πολύ ηχηρό ράπισμα σε όσους με ελαφράν την καρδίαν κινούνται σε τόσα σοβαρά ζητήματα με πολύ επιπόλαιο τρόπο.