28 Σεπτεμβρίου 2013

Πρώτες σκέψεις μετά το “δέσιμο” της Χρυσής Αυγής

Το αίμα του Παύλου Φύσσα ίσως «ξεπλύνει» την Ελληνική Πολιτεία από τη ντροπή της Χρυσής Αυγής. Η εν ψυχρώ δολοφονία του άτυχου αντιφασίστα άνοιξε τη διαδικασία για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών της σύγχρονης Δημοκρατίας με το φασισμό, που σήκωσε κεφάλι στον τόπο μας, με τη μορφή ναζιστικού κόμματος.
Και το ξεκαθάρισμα αυτό γίνεται με την πλέον άψογη θεσμική διαδικασία, υπό την ευθύνη του Αρείου Πάγου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η έρευνα και το πόρισμα του εισαγγελέα κ.  Βουρλιώτη κατέληξε στο δικαστικό συμπέρασμα ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση, που δρα υπό την κάλυψη κοινοβουλευτικού κόμματος.
Μια συμμορία που έχει αρχηγό, δομή, ιεραρχία, στόχους και ενδεχομένως «μαύρο χρήμα». Και με αυτή την έννοια, από μόνος του ο χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής από τη δικαιοσύνη ως εγκληματικής συμμορίας αρκεί (δεν απαιτούνται δηλαδή απαραίτητα περαιτέρω ενοχοποιητικά στοιχεία) για να τη θέσει, με τη σχετική δικαστική απόφαση, εκτός συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής ζωής.Τη στιγμή αυτή τρέχουν οι εξελίξεις. Ωστόσο μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερικές  πρώτες παρατηρήσεις:

-          H κυβέρνηση έδρασε με ταχύτητα. Δείχνει να «παίζει» με συνέπεια το χαρτί της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» και αυτό της δίνει ηθικό πλεονέκτημα.

-          Η δικαιοσύνη έδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά. Πήρε επάνω της το θέμα, έσπασε το σπυρί, προχώρησε σε καταλογισμούς και άνοιξε αναπόφευκτα και τις πολιτικές εξελίξεις.

-          Η συνέχεια της δικαστικής έρευνάς, σε ανώτατο επίπεδο, για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά  και το ενδεχόμενο άνοιγμα της ποινικής διαδικασίας σε κατηγορίες «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», θα καθορίσει και την πολιτική τύχη του Ν. Μιχαλολιάκου και της παρέας του. Ως τότε διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητά τους.-          Σε όσους αναρωτιούνται για το ενδεχόμενο προσφυγής σε περίπου 15 εκλογικές περιφέρειες, το σενάριο αυτό είναι πιθανό αν οι χρυσαυγίτες παραιτηθούν ομαδικά.

Σε πολιτικό επίπεδο:
- HΝέα Δημοκρατία εμφανίζεται ενισχυμένη και ο κ. Σαμαράς «κυρίαρχος του παιχνιδιού». Αγοράζουν πολιτικό χρόνο και ευελπιστούν στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή. Αν οδηγηθούμε σε εκλογές, η Νέα Δημοκρατία έχει έτοιμο το σύνθημα: «Σαμαράς ή ανωμαλία».
- Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δικαιώθηκε η πολιτική τους απέναντι στη Χ.Α., αφού το κόμμα του κ. Βενιζέλου πρώτο άνοιξε τη σχετική πολιτική και νομική διαδικασία (με αναφορά στον Άρειο Πάγο).
- Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται προς στιγμήν αμήχανος και θα πρέπει λογικά να επανεξετάσει,  τη στάση του «διμέτωπου αγώνα» (κατά της Χ.Α και κατά της μνημονιακής κυβέρνησης). Το σπάσιμο του «αποστήματος» της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, η εντύπωση «επιτυχίας» της κυβέρνησης και το διάχυτο αίτημα της κοινωνίας για ομαλότητα και σταθερότητα, αλλάζει τα δεδομένα και ενδεχομένως τους κομματικούς σχεδιασμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.( Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος)

Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολιτικά ενδιαφέρουσες. Και εθνικά κρίσιμες.