28 Σεπτεμβρίου 2013

Αντιστάσεις Αν για την παρέλαση κάνουν οικονομία στα καύσιμα των αρμάτων

http://3.bp.blogspot.com/-Ibccl9H12Pc/Th0tpwyUljI/AAAAAAAAGKY/uJPBhllfwTY/s1600/170709-parelasi_874612896.jpg

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Τόσο πολύ φαλίρισε το κράτος, που δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τα καύσιμα αρμάτων και πτητικών μέσων στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου; Kάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως χιλιάδες παιδιά δεν έχουν ένα ευπρόσωπο πρόγευμα, δεκάδες χιλιάδες είναι νεόπτωχοι, άρα γιατί να κυλήσουν τα άρματα και να πετάξουν ελικόπτερα; Υπάρχει και ο αντίλογος: Όταν ο Ν. Αναστασιάδης ποιούσε τα διακοπάς του στο δροσερό Τρόοδος, συγκάλεσε αλλεπάλληλες πολυπληθείς συσκέψεις κυβερνητικών, κομματικών και πολιτικών.
Όλοι αυτοί ανήλθαν στο βουνό με τα πολυτελή αυτοκίνητά τους και παρακάθισαν σε πλουσιοπάροχα γεύματα και δείπνα, που τους παρέθεσε ο Πρόεδρος. Πόσα στοίχισαν στους φορολογούμενους; Εκείνες οι συνάξεις δεν μπορούσαν να γίνουν στη Λευκωσία, για να δοθεί το παράδειγμα και να σταλεί ανάλογο μήνυμα; Γιατί τα επισημαίνουμε αυτά; Επειδή καθημερινά, από τον Πρόεδρο και ειδικά από τον Υπουργό Άμυνας ακούμε ότι, όσο συνεχίζεται η κατοχή και ο Αττίλας μάς απειλεί, η Εθνική Φρουρά θα αναβαθμίζεται, θα εκσυγχρονίζεται, η μαχητική ικανότητά της θα αυξάνεται και θα γίνει ένας ευέλικτος, ικανότατος, σύγχρονος στρατός.

Με αφορμή και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων και την ανάδειξη της γεωπολιτικής σημασίας της Κύπρου, ου μην αλλά και της Ελλάδας και του Ισραήλ και τον μορφοποιούμενο τριμερή άξονα αυτών των χωρών, δηλώνεται ότι η Εθνική Φρουρά, πέραν της αντιμετώπισης του Αττίλα, θα θωρακίζει και την ενεργειακή ασφάλειά μας. Πρόσφατα, έγινε ενημέρωση των κομματαρχών και της Επιτροπής Άμυνας για την κατάσταση της Ε.Φ. και των τρομακτικών αναγκών της σε όλους τους τομείς… Γιατί οι κυβερνώντες δεν μας πείθουν; Γιατί δεν τους πιστεύουμε; Διότι νομίζουν ότι μας περιπαίζουν. Διερωτώμεθα μεγαλόφωνα: Αν για τα καύσιμα των αρμάτων και των πτητικών μέσων δεν έχουν χρήματα, γιατί να πιστέψουμε ότι θα διαθέσουν κονδύλια πολλών δεκάδων εκατομμυρίων για να δοθεί ισχύς στην Ε.Φ.;

Επειδή οι επίσημες φλυαρίες μάς εξοργίζουν, ας καταφύγουμε σε έναν βαθύτατο γνώστη. Ο Φοίβος Κλόκκαρης, αντιστράτηγος ε.α., για πολλοστή φορά επισημαίνει ότι επείγει να ενισχυθούν οι συντελεστές ισχύος (άμυνα, οικονομία, διπλωματία, δημογραφική και εθνική συνοχή) και ο καθορισμός σαφών στόχων Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ). Γι’ αυτό, λέγει, πρέπει να συγκροτηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και να συνταχθεί Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), που να περιλαμβάνει στόχους, τον τρόπο και τα μέσα για την επίτευξή τους. Να επιδιωχθεί επίσης εξισορρόπηση ισχύος προς την Τουρκία με δράσεις που αφορούν την Ε.Φ., συμμαχίες της Κ. Δημοκρατίας και συμμετοχή σε οργανισμούς συλλογικής ασφάλειας. Να αναβιώσει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) και να επαναρχίσουν οι ασκήσεις «Τοξότης» και «Νικηφόρος». Η συμπίεση των προϋπολογισμών άμυνας, από την εποχή Τάσσου μέχρι σήμερα, δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στην Ε.Φ. Επηρεάστηκε η αναδιοργάνωσή της, ο εκσυγχρονισμός μέσων και οπλικών συστημάτων, το ηθικό του προσωπικού, η εκπαίδευση, η επιχειρησιακή και μαχητική ικανότητά της.

Το αρματικό δυναμικό είναι πεπαλαιωμένο, όπως και το πυροβολικό. Και το ναυτικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Και πότε; Σήμερα που απαιτείται κατεπειγόντως προάσπιση της κυπριακής ΑΟΖ και των ενεργειακών υποδομών του κράτους. Ποιος θα το πράξει; Μόνον η Ε.Φ. Γι’ αυτό προκαλούμε ξανά τον υπουργό Άμυνας: Σε ποιες κρατικές καταβόθρες χάνονται τα εκατοντάδες εκατομμύρια που οι πολίτες εισφέρουμε για την αμυντική θωράκιση; Γιατί δεν γίνεται αμυντική θωράκιση; Γιατί η Ε.Φ. έφτασε στο σημερινό κατάντημα; Υπουργείο Άμυνας και Κυβέρνηση οφείλουν πολλές πειστικές εξηγήσεις, αντί να επιδίδονται σε ηχηρές φλυαρίες.