28 Σεπτεμβρίου 2013

Ιράν: Αντιδράσεις προκαλεί η επικοινωνία Ομπάμα – Ροχάνι

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/9/28/1380369784681/Iranian-president-Hassan--010.jpg
«Ιστορική τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ροχανί». Αυτός είναι ο τίτλος πολλών ιρανικών εφημερίδων που καλωσορίζουν την τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού πρόεδρου με τον Ιρανό ομόλογο του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτές τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι τώρα θα χαλαρώσουν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν. Αυτό το τηλεφώνημα ήταν μια καλή αρχή», δήλωσε ένας πολίτης.Η συνομιλία Ομπάμα – Ροχανί ωστόσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τεχεράνη.
Ο συντηρητικός πολιτικός αναλύτης, Αμίρ Μοχέμπιαν εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός και αμφιβάλει για τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ακραίοι Ισλαμιστές στο Ιράν αντιδρούν αρνητικά. Η εξέλιξη της ιστορίας και η δύναμη των ακραίων φωνών εξαρτάται από την συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν η Αμερική δεν αλλάξει πολιτική τότε οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα εξομαλυνθούν και οι συντηρητικές φωνές θα ενισχυθούν. Μπορεί να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το άνοιγμα της στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Αμίρ Μοχέμπιαν.

Ενθουσιώδη υποδοχή επιφύλαξαν χιλιάδες πολίτες στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.
Όμως την ώρα που οι οπαδοί του τον χειροκροτούσαν, κάποιοι του πέταγαν παπούτσια και ζητούσαν την παραίτηση του.«Γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν νοιάζονταν για μας. Τα τελευταία 34 χρόνια είμαστε σε πόλεμο με τον διεθνή ιμπεριαλισμό και δεν πρέπει τώρα να παραδώσουμε τα όπλα», δήλωσε ένας από τους επικριτές του προέδρου.Οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατηγορούν τον Ροχανί πως πρόδωσε τις αξίες του Ιράν, ενώ φώναζαν «κανένας συμβιβασμός με τις ΗΠΑ, παρά πόλεμος και μόνον».
http://gr.euronews.com/2013/09/28/shoes-and-praise-over-iran-us-phone-call/