28 Σεπτεμβρίου 2013

Ομοβροντία υπέρ της Ελλάδας από τους μεγάλους ξένους οίκους

http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2013/09/business_economy-300x166.jpg
Του Ηλία Γ. Μπέλλου
  Αλλεπάλληλες, θετικές εκθέσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα από τους μεγάλους ξένους επενδυτικούς οίκους και hedge funds, διαμορφώνοντας στο εξωτερικό ένα αναπάντεχα ευνοϊκό κλίμα για το χρηματιστήριο, τα ομόλογα αλλά και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, JP Morgan, Moody’s και Dromeus Capital είναι μερικοί μόνον εξ΄ αυτών που πήραν μέρος στην ομοβροντία αυτή που σημειώνεται μαζί με την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών και προηγείται κατά λίγων εβδομάδων της επίσημης μετάταξης της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες.

Συμπίπτει δε με τα Roadshow στο Λονδίνο και την Αθήνα ελληνικών εισηγμένων όπου το "παρών" έδωσαν πάνω από 100 διαφορετικά funds. Η αλληλουχία αυτή των γεγονότων συμπληρώνεται με τα ραντεβού που έχει προγραμματίσει να κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Νέα Υόρκη με ελληνοαμερικανούς αλλά και ξένους επιχειρηματίες.

Κοινός τόπος των εκτιμήσεων όλων αυτών των ξένων οίκων φαίνεται να είναι πώς αν και η πορεία δεν είναι χωρίς ρίσκα, ειδικά πολιτικά, τα χειρότερα έιναι πίσω και η ελληνική οικονομία δείχνει έτοιμη να αρχίσει να αναπτύσσεται από το επόμενο έτος. Και σε μια τέτοια περίπτωση η αγορά θα προεξοφλήσει την προσδοκία αυτή ενισχύοντας τις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων.

Τη Δευτέρα η Goldman Sachs ανακοίνωσε πως διαπιστώνει συνεχή σημάδια βελτίωσης στη δοκιμαζομένη ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη την πλήρη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, κάτι το οποίο αποδίδει στην ύπαρξη ρίσκου πολιτικής σταθερότητας.

Παρά ταύτα τόνισε ότι μια ομαλή ολοκλήρωση της τρέχουσας αναδιάρθρωσης του προγράμματος από την τρόικα θα μπορούσε να αποκλιμακώσει την ανησυχία των αγορών σχετικά με το πολιτικό ρίσκο. Εκτίμησε δε ότι περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δεν είναι απαραίτητες για την ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας.

Την ίδια μέρα η JPMorgan δήλωνε πως η επένδυση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι ο καλύτερος τρόπος να εκφράσει ένας επενδυτής την αισιοδοξία του για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό, η JPMorgan εκτιμά ότι από τη μελέτη της BlackRock θα εξαρτηθούν πολλά. «Αν η αξιολόγηση της BlackRock δείξει ότι δεν χρειάζονται νέες κεφαλαιακές ενέσεις, τότε η Τρόικα και το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να μεταφέρουν κεφάλαια από το ΤΧΣ στα δημόσια ταμεία και να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό», ανέφερε.

Η JPMorgan επανήλθε την Παρασκευή με νέα θετική έκθεση όπου μιλά για σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεν αποκλείει επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του έτους.

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πακέτο, η απάντηση της JPMorgan είναι ότι ναι, χρειάζεται, ωστόσο πιστεύει πως αυτό θα έχει περισσότερο τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, παρά ενός ολοκληρωμένου προγράμματος και πως θα προσφέρει σημαντικά πολιτικά οφέλη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρωζώνη ως σύνολο δημιουργώντας κάποιος φως στην άκρη του τούνελ.

Επίσης, την Παρασκευή, το hedge fund Dromeus Capital Group εκτίμησε πως η ποιότητα των πιστωτικών τίτλων επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά από τις αρχές της κρίσης, προσθέτοντας πως το country risk υποχωρεί δραστικά. Το fund που έχει δραστηριοποιηθεί εντόνως τα τελευταία χρόνια τόσο στα ελληνικά κρατικά ομόλογα όσο και σε πιστωτικούς τίτλους και στο χρηματιστήριο, επισημαίνει επίσης ότι η σχέση ρίσκου - ανταμοιβής για το σύνολο των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου «εμφανίζεται πλέον πιο ελκυστική». Χαρακτηρίζει τις ενδείξεις από το μακροοικονομικό περιβάλλον «θετικές», τονίζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα, τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα βοήθειας, την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου και την βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος.

Των εκθέσεων αυτών προηγήθηκαν άλλες. Η UBS αναβάθμισε προ ολίγων ημερών τις εκτιμήσεις για το ελληνικό ΑΕΠ προβλέποντας πως η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,9% και όχι στο 4,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της και αναμένοντας πλέον πως το 2014 θα σημειωθεί ανάπτυξη της τάξης του 0,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μηδενικό ρυθμό μεταβολής του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Στην έκθεσή της που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελλάδα: το ποτήρι μισογεμάτο;» βλέπει επίσης, να εξισορροπείται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013 και να γίνεται πλεονασματικό το 2014. «Το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου καθιστά πιο πιθανό ότι η Ελλάδα θα πετύχει ισοσκελισμένο πρωτογενές προϋπολογισμό φέτος», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Λίγες μέρες νωρίτερα από την UBS η Morgan Stanley σε έκθεσή της για την Ελλάδα στο κεντρικό σενάριό της προέβλεψε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών από τα τέλη του 2013 και αναδιάρθρωση των χρεών προς τον επίσημο τομέα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Εκτίμησε ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να μην είναι τόσο αρνητική όσο μέχρι πρότινος και βλέπει έτσι σταθεροποίηση το 2014. Συγκεκριμένα προβλέπει ύφεση 4% φέτος, μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 και αύξηση 0,4% του ΑΕΠ το 2015.

Και η Credit Suisse εξέφρασε πρόσφατα τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-2015 και τόνισε πως το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί είναι μικρό συγκριτικά με τα ποσά που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ελλάδα. Υπογράμμισε δε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από το 2016 έως και το 2020 θα είναι σχεδόν μηδενικές. Η Credit Suisse θεωρεί πως θα υπάρξει κάποιου είδους ανακούφισης της Ελλάδας από το βάρος του χρέους αλλά όχι μέσω κουρέματος των ελληνικών τίτλων που έχουν στην κατοχή τους οι επίσημοι πιστωτές της χώρας.

Αισιόδοξοι όμως ότι η ευρωπαϊκή ένωση θα διευθετήσει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εμφανίστηκαν και η Societe Generale αλλά και ιαπωνική Nomura, ενώ θετική για τις τράπεζες επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις των ανα τις διεθνείς αγορές αναλυτών για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών εχουν αρχίσει να αναθεωρούνται έντονα ανοδικά εμφανίστηκε η Royal Bank of Canada.


Πηγή:www.capital.gr