Δυνητικά παγκόσμιες συνέπειες θα είχε το
ξέσπασμα οικονομικής αναταραχής στην Ιταλία, που ενδέχεται να
πυροδοτήσει η πολιτική κρίση στη χώρα αυτή, προειδοποίησε το Διεθνές
Νομισματικό Ταμείο. «Οι εντάσεις ανάμεσα στους (κυβερνητικούς) εταίρους
είναι εμφανείς και αποτελούν έναν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική
προοπτική», επισήμανε το ΔΝΤ στην τακτική του αξιολόγηση της ιταλικής
οικονομίας.
Η κυβέρνηση συνεργασίας στη Ρώμη κλυδωνίζεται εν μέσω των
απειλών των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να
παραιτηθούν μαζικά από τις έδρες τους στο κοινοβούλιο, εάν ο ηγέτης της
ιταλικής δεξιάς αποπεμφθεί από την γερουσία, μετά την αμετάκλητη
καταδίκη του από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας για
φορολογική απάτη.
"Οι εντάσεις ανάμεσα στους (κυβερνητικούς) εταίρους είναι εμφανείς και αποτελούν έναν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική προοπτική", επισήμανε το ΔΝΤ στην τακτική του αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας.Οι συνέπειες μιας κυβερνητικής κρίσης "θα μπορούσαν να είναι σοβαρές", ακυρώνοντας την προώθηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μειώνοντας την εμπιστοσύνη των αγορών και "ωθώντας την Ιταλία σε μια αυτοτροφοδοτούμενη ανισορροπία και μια παρατεταμένη στασιμότητα" όσον αφορά την οικονομική της ανάπτυξη, ανέφερε ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός, ο οποίος εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Η ανάλυση του ΔΝΤ για τις συνέπειες από το ξέσπασμα πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Ιταλία, που χαρακτήρισε ένα δυνητικό "σοκ", δείχνει ότι αυτή θα έπληττε "ιδίως την Ευρώπη" αλλά και χώρες πέραν αυτής, μέσω "εμπορικών και χρηματοοικονομικών διαύλων".
"Μια μεγάλη αναταραχή στην Ιταλία θα προκαλούσε ένα σημαντικό περιφερειακό ή παγκόσμιο σοκ", υπογράμμισε το ΔΝΤ.
Σοκ
Υπάρχουν σημαντικές εμπορικές σχέσεις "με τη Γερμανία και τη Γαλλία· γενικότερα, η Ιταλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη του κόσμου, αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη αγορά αξιόγραφων του κόσμου", επισήμανε το Ταμείο.
Η χώρα κινδύνεψε να καταρρεύσει οικονομικά στα τέλη του 2011, όταν ο Μπερλουσκόνι είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία κι αντικαταστάθηκε με μία υποστηριζόμενη από την ΕΕ κυβέρνηση τεχνοκρατών που εφάρμοσε σκληρά μέτρα λιτότητας για να αποτρέψει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ιταλίας.
Το ΔΝΤ εξήρε την ιταλική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να ανατάξει τα δημοσιονομικά της, αλλά μολαταύτα προέβλεψε ότι το έλλειμμα της χώρας θα αυξηθεί στο 3,2% του ΑΕΠ της, ξεπερνώντας το όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ, εκτός εάν επιβληθούν νέες περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων.Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε την πιθανότητα να δώσει στην Ιταλία περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, όπως έπραξε στην περίπτωση της Γαλλίας και της Ισπανίας, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους της Ιταλίας, το οποίο υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ της.
Πειθαρχία
"Ο στόχος για την Ιταλία είναι να επανέλθει σε (δημοσιονομική) ισορροπία και όχι να επανέλθει (σε ένα έλλειμμα) πάνω από το 3%", είπε ο επίτροπος Ολιβιέ Μπαγί. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα σταματήσει να σπαταλά πόρους για να εξυπηρετεί το χρέος της, πρόσθεσε.Το ΔΝΤ δεν μετέβαλε τις προηγούμενες εκτιμήσεις του, τις οποίες είχε δώσει στην δημοσιότητα τον Ιούλιο, για τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ιταλίας. Το Ταμείο αναμένει ότι η οικονομία της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά -1,8% φέτος και θα αναπτυχθεί κατά +0,7% το 2014, ενώ θα παραμείνει σε πολύ βραδύ ρυθμό ανάπτυξης έως το 2018 εάν δεν προωθηθούν "ισχυρές μεταρρυθμίσεις"."Η Ιταλία ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει", δήλωσε ο Κένεθ Κανγκ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη χώρα.
Το ΔΝΤ προτείνει, μεταξύ άλλων, την μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, την περαιτέρω περιστολή των δημοσίων δαπανών, την αύξηση των φόρων για τους πλουσιότερους και την μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και της φορολογίας επί των κεφαλαίων ώστε να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα, καθώς και να διευκολυνθούν οι τράπεζες να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους ώστε να δώσουν περισσότερες πιστώσεις στις επιχειρήσεις.
Το ΔΝΤ, όπως και η ΕΕ, επέκρινε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα διότι ακύρωσε την επιβολή του φόρου στην κύρια κατοικία—κατ' απαίτηση του Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε δεσμευτεί για αυτό στην εκστρατεία του πριν από τις εκλογές του Φεβρουαρίου.
Η ακύρωση του φόρου καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα, ενώ "ελάχιστα συμβάλλει να υποστηριχθεί η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη" της ιταλικής οικονομίας, ανέφερε το ΔΝΤ, καλώντας την κυβέρνηση Λέτα να "αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα στον προϋπολογισμό για να εξυπηρετήσει το κενό στα δημόσια έσοδα" που προκύπτει από την απόφαση αυτή.
http://www.enet.gr/?