28 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστροφή στην ένταση για το Κουρδικό

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/9/turkey4777.jpg
Από το κατά πόσο θα περιλαμβάνεται το κουρδικό ζήτημα στην πολυσυζητημένη δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού, που θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, θα εξαρτηθεί η πορεία της λεγόμενης «ειρήνευσης» στο θέμα αυτό, αλλά και το αν θα υπάρξει επιστροφή στην ένταση και το αίμα.Αυτό είναι πλέον και κοινός τόπος στην Τουρκία, αλλά και πολύ έντονα το υπογραμμίζει η κουρδική πλευρά. Εδώ και λίγο καιρό παρατηρείται δυστοκία στην πορεία της «ειρήνευσης», πράγμα για το οποίο η κουρδική πλευρά κατηγορεί την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «κωλυσιεργία» και «μικροπολιτική σκοπιμότητα».Το ζητούμενο από τη δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει στις 30 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να περιλαμβάνεται και το κουρδικό ζήτημα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Ιντρίς Μπάλουκεν, δήλωσε σχετικά ότι «το κυβερνών κόμμα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν αναγνωρίζει τον κουρδικό λαό και αν δέχεται την ύπαρξη λαών στη χώρα, σεβόμενο τις διαφορετικότητες και δίχως να επιθυμεί να τους αφομοιώσει». Σύμφωνα με τον Μπάλουκεν, «εάν αναγνωρίζεται η ύπαρξη του κουρδικού λαού, θα πρέπει να γίνουν σεβαστά η γλώσσα, η ταυτότητα και το καθεστώς του».

 Είναι τόσο έντονα τα σημάδια της επιστροφής στην ένταση που ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσεΐν Τσελίκ δήλωσε ότι «ανεξάρτητα από το τι θα κάνει το ΡΚΚ, από το αν θα πάρει και πάλι τα όπλα για να επιστρέψει στην τρομοκρατία, εμείς ποτέ δεν δεχθήκαμε το ΡΚΚ ως εκπρόσωπο πολιτών μας στο θέμα των πολιτισμικών δικαιωμάτων τους».