Την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στο πλαίσιο της διεθνούς ασφάλειας, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο του Κυπριακού για τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ.Ο κ. Rasmussen απαντούσε σε ερωτήσεις Κυπρίων βουλευτών και άλλων συμμετεχόντων, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, που διεξήχθη στα πλαίσια της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι τριήμερες εργασίες της διάσκεψης ολοκληρώθηκαν σήμερα. Κατά τη δεύτερη ενότητα των εργασιών, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι τα προβλήματα στη συνεργασία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την ΕΕ εντοπίζονται κυρίως στον τομέα του πολιτικού συντονισμού μεταξύ των δύο οργανισμών.Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν μόνο με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, από το οποίο, όπως είπε, πηγάζουν.
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου για το τι αναμένει το ΝΑΤΟ από την ΕΕ σχετικά με την κρίση στη Συρία, ο κ. Rasmussen αναφέρθηκε στην ανάγκη, η ΕΕ να συμβάλει, μέσω των εργαλείων που διαθέτει, στο μακροπρόθεσμο πολιτικό διακανονισμό μεταξύ των ομάδων που κυριαρχούν στη Συρία, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στη χώρα.Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε επίσης στην αποτυχία ορισμένων πρωτοβουλιών της ΕΕ, για τη δημοκρατική μετάβαση ορισμένων χωρών της περιοχής, λέγοντας ότι διατηρείται ένας φαύλος κύκλος αναταραχών και συγκρούσεων αλλά και απειλής χρήσης χημικών όπλων.Υπενθύμισε ότι η Κύπρος εξετάζει τη συμμετοχή της στις κοινές ευρωπαϊκές δομές ασφάλειας της Ευρώπης και υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κύπρου για τα τεκταινόμενα στην περιοχή λόγω της γεωγραφικής εγγύτητάς της.
Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαιρέτισε την τοποθέτηση του κ. Rasmussen υπέρ της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία, όπως είπε, πρέπει να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και να είναι βιώσιμη.Συνέχισε λέγοντας ότι τα όποια προβλήματα προκύπτουν στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ αφορούν στην άρνηση μιας υποψήφιας χώρας να αναγνωρίσει ένα κράτος μέλος της ΕΕ.Για τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η επικέντρωση στην πρόληψη της σύγκρουσης διά του διαλόγου και με πολιτικά μέσα και είπε ότι η όποια στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να αποτελεί μόνο τελευταία επιλογή και να βασίζεται στο Χάρτη του ΟΗΕ.
Σχολιάζοντας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε την υποστήριξή του προς τον ΟΗΕ και τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει στο πλαίσιο της διεθνούς ασφάλειας, αλλά εξέφρασε και την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη προστασίας όσων κινδυνεύουν, όπως επίσης και να διασφαλίζει τις συμβάσεις για τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής τις οποίες έχει προσυπογράψει.
Εξάλλου, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο εργαστηρίου σχετικά με την Ανατολική Εταιρική Σχέση και τη στρατηγική της σημασία για την ΕΕ, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα τόσο ανά το παγκόσμιο όσο και στην Ευρώπη.Είπε ότι ουσιαστικά εργαλεία των κρατών προς την κατεύθυνση αυτή αποτελούν η ενδυνάμωση της δημοκρατίας, η δόμηση συνεταιρισμών και η δημιουργία σχέσεων οι οποίες βασίζονται στη συνεργασία και τις ανταλλαγές, καθώς και στις κοινές αξίες και στόχους.
Συμμετέχοντας σε εργαστήριο για το χάσμα μεταξύ των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των φιλοδοξιών της ΕΕ, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε ό,τι αφορά στην ΚΠΑΑ.Πρόσθεσε, ότι στόχος θα πρέπει να είναι οι πόροι που διατίθενται στον τομέα αυτό να είναι συμβατοί με τη φιλοδοξία να καταστεί η ΕΕ ένας αποτελεσματικός παροχέας ασφάλειας, συμπλήρωσε όμως παράλληλα ότι πολλά κράτη μέλη έχουν μειώσει σημαντικά τον προϋπολογισμό τους για την άμυνα.Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου εκπροσώπησε, εξάλλου, τη Βουλή σε συνεδρία της Ομάδας Εργασίας της Ad hoc Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Διάσκεψης.Η απόφαση για σύσταση της σχετικής Επιτροπής λήφθηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Η Διάσκεψη περάτωσε τις εργασίες της με υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων. -
http://www.politis-news.com