13 Σεπτεμβρίου 2013

Εμπορικό πόλεμο με αφορμή το σιτάρι ξεκίνησαν τα Σκόπια Οι αρχές της ΠΓΔΜ εφαρμόζουν προστατευτικά μέτρα από τις αρχές Ιουλίου

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201309/147039/images/det_skopiaaz.jpgΑρχικά τα μέτρα προκάλεσαν την αντίδραση της Σερβίας, βασικού εξαγωγέα αυτών των προϊόντων στα Σκόπια, η οποία ενέτεινε τους συνοριακούς ελέγχους στα εισερχόμενα από την ΠΓΔΜ αγροτικά προϊόντα. Η Σερβία κατηγόρησε τα Σκόπια ότι παραβαίνουν το σύμφωνο της CEFTA για το ελεύθερο εμπόριο στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.Σε μίνι εμπορικό πόλεμο εξελίσσεται η επιλογή των Αρχών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) να εφαρμόσουν προστατευτικά μέτρα από τις αρχές Ιουλίου στις εισαγωγές σιταριού και αλεύρων. Τα μέτρα προβλέπουν ότι για κάθε κιλό εισαγόμενου σιταριού οι σκοπιανές εταιρείες πρέπει να αγοράζουν τρία κιλά ντόπιου σιταριού και για κάθε κιλό αλεύρων θα πρέπει να αγοράζουν τέσσερα μέσα στη χώρα.
Στη διένεξη παρενέβη και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πέτερ Στάνο καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη CEFTA.
Το Κόσοβο μέχρι στιγμής δεν είχε αντιδράσει έντονα και η πόλωση έμοιαζε να αποκλιμακώνεται, αφού τις τελευταίες μέρες οι Αρχές της ΠΓΔΜ άρχισαν σταδιακά να αποσύρουν τα μέτρα. Ωστόσο, η Πρίστινα εφάρμοσε από την αρχή της εβδομάδας εμπάργκο σε όλα τα προϊόντα τροφίμων που προέρχονται από την ΠΓΔΜ μετά την απόφαση των Αρχών της ΠΓΔΜ να χρεώνονται οι Κοσοβάροι πολίτες που εισέρχονται στο έδαφός της δύο ευρώ κατά άτομο, πέντε για κάθε αυτοκίνητο και είκοσι για κάθε λεωφορείο ή φορτηγό.

Οι επαφές των δύο πλευρών για αποκλιμάκωση δεν προχωρούν γρήγορα, ενώ από πηγές των Αρχών της ΠΓΔΜ διέρρευσε στον ιστότοπο Balkan Insight ότι, εάν αποτύχουν, τα Σκόπια ίσως προχωρήσουν σε επιπλέον περιοριστικά μέτρα ζητώντας την έκδοση βίζας για τους Κοσοβάρους πολίτες.
Ο μεγάλος χαμένος με οικονομικούς όρους θα είναι η ΠΓΔΜ, αφού το Κόσοβο είναι από τους βασικούς εισαγωγείς τροφίμων αλλά και πετρελαϊκών προϊόντων και μία από τις λίγες χώρες που η ΠΓΔΜ διατηρεί θετικό εμπορικό ισοζύγιο. Τα διυλιστήρια της ΟΚΤΑ στην ΠΓΔΜ εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος καυσίμων που καταναλώνονται στο Κόσοβο και είναι ελληνικών συμφερόντων.
Μόνο πέρυσι τα Σκόπια εξήγαγαν προϊόντα αξίας 295 εκατομμυρίων ευρώ στο Κόσοβο και εισήγαγαν προϊόντα αξίας 21 εκατομμυρίων από αυτό. Υπολογίζεται ότι το Κόσοβο συνεισφέρει το πολύ 2% στις συνολικές εισαγωγές των Σκοπίων σε τρόφιμα.
http://kathimerini.com.cy/