13 Σεπτεμβρίου 2013

Τούρκικος «νταλκάς» για μία ψήφο

Τούρκικος «νταλκάς» για μία ψήφο Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την τουρκική κυβέρνηση και τον οργανισμό που προωθεί την υποψηφιότητα της Σμύρνης για την ΕΧΡΟ 2020, που μετά την αποτυχία στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Τουρκίας.
Σε αυτή τη μαραθώνια διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου με την επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει την ΕΧΡΟ, η Αγκυρα και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Σμύρνης θεωρούσαν δεδομένη την ελληνική στήριξη.

Στήριξη σε Ντουμπάι
Λογάριαζαν, όπως φαίνεται, χωρίς τον ξενοδόχο... Πριν από μερικές ημέρες γνωστοποιήθηκε (οι τουρκικές πηγές μιλούν για επιστολή του πρωθυπουργού στον Τ. Ερντογάν) ότι η Ελλάδα στην κρίσιμη ψηφοφορία του Νοεμβρίου δεν θα στηρίξει τη Σμύρνη, αλλά το Ντουμπάι, το οποίο έχει μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα. Οι λόγοι της επιλογής της ελληνικής πλευράς δεν είχαν να κάνουν τόσο με τα θέματα που μας χωρίζουν με την γειτονική χώρα...

Δέσμευση
Η προσπάθεια της Ελλάδας να προσελκύσει επενδύσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γνωστή, ενώ στην επίσκεψή του στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, σεΐχης Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν, ζήτησε την ελληνική υποστήριξη στην υποψηφιότητα του Ντουμπάι, κάτι στο οποίο δεσμεύθηκαν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος.

Ακύρωση φόρουμ
Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο επί του θέματος, αλλά οι αντιδράσεις ήρθαν από το επιχειρηματικό επιμελητήριο της Σμύρνης, ο πρόεδρος του οποίου Ε. Ντεμιρτάς δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη αντίδραση του Επιμελητηρίου Σμύρνης ήταν να ακυρώσει το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που είχε προγραμματιστεί για τις 21 Οκτωβρίου. Το κλίμα που επικρατεί στη γείτονα αποτύπωσε και η «Χουριέτ» με τον τίτλο «Παλούκι από τον γείτονα», που έβαλε σε σχετικό δημοσίευμα. http://www.ethnos.gr