Όπως μετέδωσε η ισραηλινή καθημερινή οικονομική εφημερίδα Globes, σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο για το φυσικό αέριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, ο κ. Μπράιζα είπε πως ο αγωγός αυτός θα στοιχίσει 2.5 δις δολάρια και θα μπορούσε να μεταφέρει 16 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.Η Τουρκάς προτείνει να κατασκευάσει τον αγωγό, χαρακτηρίζοντας το έργο ως ελκυστικό, παρά τους πολιτικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ.Σύμφωνα με τη Globes, πρόκειται για την πρώτη δημόσια δήλωση τουρκικής εταιρείας για εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία, "μιας πρότασης που πρόσφατα κερδίζει προτίμηση σε ισραηλινά μάτια", όπως αναφέρεται.
Κατά τη Globes, ήδη μερικές τουρκικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της Ζορλού, εταίρου στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Ντοράντ στην Ασκελόν, διεξήγαγαν συνομιλίες με τους μετόχους του Λεβιάθαν, για μια ενδεχόμενη συμφωνία για την αγορά αερίου και την κατασκευή αγωγού. Οι διαπραγματεύσεις όμως βρίσκονται υπό την αίρεση του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου που εξετάζει την απόφαση της Κυβέρνησης Σαρόν για εξαγωγή του 40% των συνολικών ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η επόμενη ακρόαση του Δικαστηρίου είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.
Ο κ. Μπράιζα ανέφερε ότι η Τουρκάς ενδιαφέρεται να κατασκευάσει τον αγωγό μήκους 470 χιλιομέτρων από το Λεβιάθαν μέχρι το λιμάνι της Μερσίνας. "Η εταιρεία μας και άλλες εταιρείες είναι έτοιμες να αναλάβουν το ρίσκο, αν το έργο επηρεασθεί ή υπονομευθεί από πολιτικές εξελίξεις", σημείωσε ο κ. Μπράιζα σύμφωνα με τη Globes.
H ιστοσελίδα σημειώνει ότι τα περισσότερα αποθέματα από το Λεβιάθαν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τουρκική αγορά, η οποία χρειάζεται νέες πηγές τροφοδοσίας, ενώ μέρος του φυσικού αερίου θα μπορούσε να πωληθεί στην Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα. Κατά τη Globes η πιο σύντομη διαδρομή για τον αγωγό θα πρέπει να περάσει από την κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να παρακάμψει τις περιοχές που ελέγχονται από τη Συρία.
Ο κ. Μπράιζα μίλησε τη διασύνδεση των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την Τουρκία και στο παρελθόν. Στην τελευταία έκδοση του Oxford Energy Forum, μιας επιστημονικής έκδοσης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συζητά θέματα ενέργειας, ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης είπε ότι η Τουρκάς έχει ήδη κάνει έρευνες βιωσιμότητας για τη σύνδεση του Λεβιάθαν είτε με το Τζεϊχάν είτε με τη Μερσίνη μέσω αγωγού.Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Μπράιζα, πρόκειται για δύο αγωγούς διαμέτρου 24 ιντσών, δυνατότητας μεταφοράς 8 δις κυβικών μέτρων ετησίως έκαστος.