30 Ιουνίου 2013

Νέες διαδηλώσεις και στην Κωνσταντινούπολη Προβοκάτσια για «κουρδικό Ταξίμ» βλέπει η Άγκυρα στον νεκρό του Λιτζέ

http://www.philenews.com/data/2013/06/30/2013_06_30_02_16_58__7889b49833774c87aef8abeb29306891.jpg
Τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας στο τουρκικό Λιτζέ, όπου είναι ισχυρός ο κουρδικός πληθυσμός, έχει ενισχύσει τους φόβους για ένταση στην νοτιοανατολική Τουρκία στην σκιά τόσο των γενικότερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων όσο και των εύθραυστων συνομιλιών με το PKK. Προβοκάτσια για «κουρδικό Ταξίμ» βλέπει το κυβερνών ΑΚΡ, «Ερντογάν, μην μας κάνεις να πάρουμε τα βουνά» φώναζε το πλήθος στην κηδεία του νεκρού το Σάββατο.

Νέες συγκεντρώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου και στην Κωνσταντινούπολη, με αναφορές και στον νεκρό διαδηλωτή του Λιτζέ, τον Μεντενί Γιλντιρίμ. Οι διαδηλωτές στράφηκαν όχι μόνο εναντίον του περιστατικού αλλά, ξανά, και εναντίον της απελευθέρωσης την περασμένη Δευτέρα του αστυνομικού υπεύθυνου για το θανάσιμο πυροβολισμό του 26χρονου διαδηλωτή Ετιέμ Σαρίσουλουκ στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚP ανέφερε στο Twitter απευθυνόμενους στον κουρδικό πληθυσμό: «Πρόσεχε Κούρδε αδελφέ μου, εκείνοι του Μεγάλου Σχεδίου θέλουν την κουρδική έκδοση του Πάρκου Γκεζί». Ο όρος «Μεγάλο Σχέδιο» έχει επικρατήσει στους κύκλους γύρω από τον Ερντογάν που βλέπουν συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών διέταξε έρευνα για το θάνατο του διαδηλωτή, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα σε περίπου 250 άτομα που διαδήλωναν κατά ανέγερσης νέου φυλακίου της στρατοχωροφυλακής.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι τώρα γίνει γνωστά, φαίνεται πως σκοτώθηκε από πυρά που έριξαν προειδοποιητικά οι δυνάμεις ασφαλείας για να διαλύσουν την ομάδα που βρισκόταν στο χώρο των εργασιών ανέγερσης του φυλακίου.

Στην κηδεία του νεκρού το Σάββατο, το κλίμα εναντίον της κυβέρνησης ήταν αισθητό. «Πρόσεχε Ερντογάν, μην μας κάνεις να πάρουμε τα βουνά» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, όπως μεταδίδει το Reuters -«το βουνό» για τους Κούρδους σημαίνει τα στρατόπεδα των ανταρτών του PKK.

Στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στη συνοικία Καντίκιοϊ, έγινε διαδήλωση για το επεισόδιο, κατά την οποία μια ομάδα πολιτών φώναζε συνθήματα όπως «αντιστάσου Λίτζε, το Κατίκιοϊ είναι μαζί σου», «Το κυβερνών κόμμα θέλει πόλεμο, αλλά οι λαοί θέλουν ειρήνη», «Τούρκοι και Κούρδοι είναι αδέλφια. Μην πειράζεις τον αδελφό μου».

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στο Λίτζε έγινε και στην περιοχή Μπεσίκτας στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, και εκεί με συνθήματα όπως «Αντιστάσου Λίτζε, το Μπεσίκτας είναι μαζί σου».

Πηγή: news.in.gr -