27 Μαΐου 2013

Η Τουρκία προσφέρει αγωγούς σε Κύπρο, Ισραήλ και Ιράκ


H Τουρκία κάλεσε τους – πλούσιους σε αποθέματα ενεργειακών πόρων – γείτονές της για από κοινού συνεργασία στην εκμετάλλευση και μεταφορά τους προς τις παγκόσμιες αγορές των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Όπως δήλωσε στην εφ/δα ‘Hürriyet Daily News’, ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, «Ισραηλινοί και Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι καθώς και αντιπροσωπίες της ‘ΤΒΔΚ’ συμφωνούν στην εξής πραγματικότητα: ότι η εκμετάλλευση στο έπακρο του φυσικού αερίου της περιοχής θα επιτευχθεί με έναν αγωγό που θα περνάει μέσα από την Τουρκία. Όλα τα στοιχεία καταλήγουν σ’ αυτήν την ιδέα».

Όσον αφορά το ζήτημα της Κύπρου, ο Γιλντίζ τονίζει ότι το τρέχον καθεστώς εκμετάλλευσης πετρελαίου στη Μεσόγειο από την Κύπρο στερείται νομιμότητας καθώς δεν έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των χωρών, οι ακτογραμμές των οποίων, βρίσκονται πάνω στις οικονομικές αποκλειστικές ζώνες.

Ο δημοσιογράφος Murat Yetkin, o οποίος ήταν ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους που έδωσε τη συνέντευξη ο Τούρκος υπουργός, αναφέρθηκε σε άρθρο του στις νέες ισορροπίες στην περιοχή όσον αφορά την ενέργεια. Το ενεργειακό παιχνίδι, τονίζει, συνδέεται απόλυτα με το πολιτικό και κυρίως με τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών και καταλήγει ότι το νέο ενεργειακό παιχνίδι γίνεται με τους όρους ενός νέου Ψυχρού Πολέμου και παραθέτει τα λόγια του υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, σύμφωνα με τον οποίο, η οικονομική βιωσιμότητα δεν επαρκεί για να αρχίζει ένα έργο – χρειάζεται πρώτα να επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα.
http://www.sigmalive.com/news/politics/47384