27 Μαΐου 2013

Ρόλο μεσολαβητή η Γερμανία για εμπορικές διαφορές ΕΕ-Κίνας

German Chancellor Angela Merkel and Chinese Premier Li Keqiang called for an end to a trade row between Europe and China over solar panels
Του William Boston
Βερολίνο (Dow Jones) – Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel υποσχέθηκε χθες να μεσολαβήσει στην εμπορική διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, σχετικά με τις κατηγορίες ότι η Κίνα επιδοτεί παρανόμως την βιομηχανία της, της ηλιακής ενέργειας.Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Keqiang στο Βερολίνο, η Merkel κάλεσε την Κίνα και την Κομισιόν να κάνουν οτιδήποτε για να έλθουν σε συμβιβασμό για τη διαφωνία και να αποτραπεί εμπορικός πόλεμος. «Η Γερμανία θα εμπλακεί και θα δεσμευτεί στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσει ότι δεν καταλήγουμε σε ένα σημείο όπου θα υπάρξουν μόνιμοι δασμοί», δήλωσε η Merkel σε δημοσιογράφους λίγο πριν από το δείπνο εργασίας για την κινεζική και γερμανική αποστολή στην περιοχή Meseberg έξω από το Βερολίνο.

Ο Li κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός και επισκέπτεται τη Γερμανία με μια μεγάλη αποστολή. Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, η Κίνα υπέγραψε 17 διμερείς συμφωνίες με τη γερμανική κυβέρνηση και μεταξύ κινεζικών και γερμανικών εταιρειών, σε ζητήματα που ποικίλλουν από διμερείς πολιτιστικούς δεσμούς και επενδυτική βοήθεια, σε επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ μεγάλων εταιρειών.

Στην κορυφή της ατζέντας στη διάρκεια των διμερών συναντήσεων είναι η απειλή ενός εμπορικού πολέμου σχετικά με τις κινεζικές επιδοτήσεις μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ.

Η ΕΕ διερευνά εάν θα επιβάλει δασμούς εισαγωγής στα κινεζικά ηλιακά προϊόντα, μετά από τις διαμαρτυρίες της Solar World AG, μιας κατασκευάστριας εταιρείας ηλιακών προϊόντων.

Ο Li, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, προειδοποίησε την ΕΕ να μην λάβει οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να πλήξει τον κινεζικό κλάδο, δηλώνοντας ότι τέτοια μέτρα θα κοστίσουν θέσεις εργασίας στην Κίνα και την ΕΕ.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να λήξουμε αυτή την εμπορική διαμάχη με την ΕΕ μέσω κατάλληλων προσπαθειών και διαλόγου», δήλωσε. «Ελπίζω ότι η ΕΕ δεν θα καταφύγει σε προστατευτικά εμπορικά μέτρα για έναν τόσο ασήμαντο λόγο».

© Dow Jones Newswires


Πηγή:www.capital.gr