27 Μαΐου 2013

Το λιβανέζικο μέτωπο του συριακού πολέμου

ливан сирия ливан флаг Ο Λίβανος έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε ένα ακόμη μέτωπο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Το Σάββατο 25 Μαΐου ο ηγέτης της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ σεΐχης Χασάν Νασράλα κήρυξε ανηλεή πόλεμο κατά των Σύρων ανταρτών της Αλ-Κάιντα.
Όπως δήλωσε, οι στρατιώτες της Χεζμπολάχ ήδη πολεμούν τους Σύρους ισλαμιστές στο πλευρό του Μπασάρ Άσαντ. Την επόμενη κιόλας ημέρα, στις 26 Μαΐου, στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο αυτό του κινήματος της Χεζμπολάχ, κατέπεσαν και εξερράγησαν δύο πύραυλοι. Η συριακή σύγκρουση επεκτείνεται στο Λίβανο ακριβώς τη στιγμή, που βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρή δουλειά για την προετοιμασία μιας νέας Διάσκεψης για τη διευθέτηση στη Συρία.
Ο αντιπολιτευόμενος τον Μπασάρ Άσαντ Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) απείλησε να καταφέρει νέα χτυπήματα κατά της Βηρυτού και της Τρίπολης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, ως απάντηση στην εμπλοκή των μαχητών της σιτικής Χεζμπολάχ στη συριακή σύγκρουση.Η εμπλοκή του Λιβάνου στο συριακό εμφύλιο πόλεμο ήταν προκαθορισμένη. Και στην πραγματικότητα ο Λίβανος ήδη από καιρό συμμετέχει σε αυτόν, λέει ο πρόεδρος του ρωσικού Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Γεβγκένι Σατανόφσκι:
Ο Λίβανος εμπλέκεται σε οποιαδήποτε κατάσταση στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Συρία εξ ορισμού, αν λάβουμε υπ’ όψη μας όλη την ιστορία της Συρίας και του Λιβάνου. Γνωρίζουμε ότι η Συρία αναπόφευκτα εμπλεκόταν σε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση στο Λίβανο. Ομοίως και ο Λίβανος θα ενταχθεί στον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Η οργάνωση Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση σιιτών μαχητών. Στο πλαίσιο των θρησκευτικών πολέμων η αντιπαράθεση με την Αλ-Κάιντα στη Συρία αποτελεί γι’ αυτήν μια εντελώς φυσιολογική κατάσταση.
Όπως δήλωσε ο σεΐχης Χασάν Νασράλα, οι φανατικοί ισλαμιστές, που ελέγχουν τις συνοριακές με το Λίβανο περιοχές της Συρίας, αποτελούν απειλή όχι μόνο για τους σιίτες, αλλά για όλες τις κοινότητες του Λιβάνου. Επιπλέον, όπως είπε, η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να επιτρέψει την «πτώση της Συρίας». Αυτό, κατά τα λεγόμενα του Νασράλα, «θα οδηγήσει στην απώλεια της Παλαιστίνης και την κατάληψη του Λιβάνου από το Ισραήλ».
Η σύγκρουση στη Συρία θα πρέπει να εξετάζεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δια-θρησκευτικής αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή, εκτιμά ο αναλυτής του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Εκτιμήσεων και Ανάλυσης Σεργκέι Ντεμιντένκο:
Από το συριακό έδαφος διέρχεται τώρα το όριο μεταξύ του σιιτικού και σουνιτικού κόσμου. Πρόκειται για το μέτωπο του αγώνα, που μετακινήθηκε από το Ιράκ στη Συρία. Η Χεζμπολάχ είναι μια από τις σιιτικές δυνάμεις κρούσης, που μάχεται εναντίον των σουνιτών εξτρεμιστών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν την πληγή αυτή στο να κακοφορμίσει. Όταν εισέβαλαν στον καιρό τους στο Ιράκ, δεν σκέφτονταν απολύτως για τις συνέπειες, που θα έχει αυτή η εισβολή. Μία από τις πιο σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες ήταν ο αληθινός πόλεμος μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Αυτό που βλέπουμε στη Συρία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ να παραμείνουν εκτός της σύγκρουσης στη Συρία. Ωστόσο είναι απίθανο ότι η έκκληση αυτή μπορεί ουσιαστικά να επηρεάσει την κατάσταση.
http://greek.ruvr.ru/2013_05_27/114346873/