27 Μαΐου 2013

Στο Ιράκ μετά από 8.000 χρόνια οι αγρότες εγκαταλείπουν τη γη Λιγοστεύει και το νερό του Ευφράτη

Δραματικές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή του νότιου Ιράκ φέρεται να έχουν τα μεγάλα φράγματα που έχει κατασκευάσει η Τουρκία στον Τίγρη και τον Ευφράτη.
Η πεδιάδα της Μεσοποταμίας, ήταν από τις πρώτες περιοχές του πλανήτη από όπου ανακαλύφθηκε η γεωργία, σήμερα όμως οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες.Οι δύο ποταμοί ο Τίγρης και ο Ευφράτης που πότιζαν τα εύφορα εδάφη της, στερεύουν. Για τον αγροτικό μαρασμό της περιοχής ευθύνεται κυρίως η ξηρασία, που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, που συχνά ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου. 

Ωστόσο, οι τοπικοί αγρότες κατηγορούν την Τουρκία για την εξαφάνιση των υδάτων. Το τουρκικό πρόγραμμα της «Νοτιοανατολικής Ανατολίας» (GAP) περιλαμβάνει την κατασκευή 22 νέων υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Τίγρη και τον Ευφράτη, που όταν ολοκληρωθούν, θα μειώσουν κατά 70% η ροή του Ευφράτη.Τα περισσότερα από αυτά τα φράγματα έχουν ήδη κατασκευαστεί. Όταν ο Ευφράτης περνά από τη Νασιρίγια, περίπου 370 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, η ροή του είναι μερικές φορές τόσο χαμηλή που φτάνει τα 18 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Πρόκειται για τεράστια διαφορά από τα 90 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο που απαιτούνται για τη διατήρηση του πληθυσμού, σύμφωνα με την Τζασίμ αλ-Ασάντι, διευθύντρια του γραφείου Nature Iraq’s Chibayish.
«Αυτή η γη ήταν παλιά λίμνη, αλλά οι κατασκευές υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην Τουρκία, επηρεάζουν συνολικά την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων της χώρας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, στο National Geographic, ο Σαλίμ Μιχσίν Σαέντ ένας αγρότης κοντά στη Νασιρίγια.
Εγκαταλείπουν και την ύπαιθρο
Ο Σαέντ χρησιμοποιεί ένα σύστημα στάγδην άρδευσης των χωραφιών του. Όμως, τονίζει ότι αφενός δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά μια τέτοια επένδυση και αφετέρου δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία. Έτσι, αφού δεν υπάρχει πλέον νερό για καλλιέργεια αλλά και για να επιβιώσουν οι αγρότες στο Νότιο Ιράκ εγκαταλείπουν τη γη για να εργαστούν στα αστικά κέντρα.
http://www.agronews.gr/