27 Μαΐου 2013

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ Σφίγγει τον κλοιό το Λονδίνο στο ακραίο Ισλάμ

Βρετανοί στρατιώτες στο στρατόπεδο Γούλιτς, κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε άγρια ο Λι Ρίγκμπι. Ανησυχία έχουν προκαλέσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν εμπλακεί στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» η δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι στο Λονδίνο και η επίθεση εναντίον ενός Γάλλου στρατιώτη από άγνωστο άνδρα στο Παρίσι μέσα στο Σαββατοκύριακο.Ηδη στη Μεγάλη Βρετανία, όπου χθες σημειώθηκε και άλλη μια επίθεση με μαχαίρι στο Γούλιτς κοντά στο σημείο δολοφονίας του Ρίγκμπι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών κηρυγμάτων, ενώ εξετάζει την περαιτέρω σκλήρυνση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, με αρκετούς να ζητούν να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για το νομοσχέδιο Μπλερ που είχε αποσυρθεί το 2005 και το οποίο θα επιτρέπει στις αρχές να έχουν ακόμη πιο εκτενή έλεγχο του Διαδικτύου και μεγαλύτερη ευκολία στις παρακολουθήσεις.

Συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκε η σύσταση μιας νέας ομάδας με επικεφαλής τον ίδιο τον Ντέιβιντ Κάμερον, που θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της «ακραίας ιδεολογίας που κηρύττεται σε σχολεία και τεμένη».Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού: «Θα αξιολογήσω το εύρος των μέτρων με στόχο την αναχαίτιση ατόμων που μπορεί να εμπνέουν εξτρεμισμό. Πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτοί οι θρησκευτικοί ηγέτες που προωθούν τη βία».

Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι ανέφερε σε δηλώσεις της ότι «χιλιάδες άνθρωποι διατρέχουν για διαφορετικούς λόγους τον κίνδυνο να ριζοσπαστικοποιηθούν» και ζήτησε και αυτή να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο του 2005 είχε αποσυρθεί ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες για το κατά πόσο είναι ισορροπημένο και δεν παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη.

Η βρετανική αστυνομία στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, προχώρησε στη σύλληψη άλλων τριών ανθρώπων που φέρονται να εμπλέκονται στον σχεδιασμό της δολοφονίας του Ρίγκμπι από τους Μάικλ Αντεμπολάτζο και Μάικλ Αντεμποβάλε που προκάλεσε σοκ στη βρετανική κοινή γνώμη. Το γεγονός ότι ο Αντεμπολάτζο ήταν γνωστός στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη δράση του και τις διασυνδέσεις του με εξτρεμιστές ισλαμιστές ήταν αυτό που πυροδότησε τον νέο γύρο συζητήσεων για την ανάληψη σκληρότερων μέτρων.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, οι αρχές από το βράδυ του Σαββάτου έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον ενός στρατιώτη στα δυτικά προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο στρατιώτης που συμμετείχε σε περίπολο εναντίον της πειρατείας και της τρομοκρατίας, δέχθηκε χτύπημα με μαχαίρι στον αυχένα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.Αν και αρχικά οι γαλλικές αρχές συνέστησαν να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα που να συνδέσουν την επίθεση αυτή με το αιματηρό περιστατικό του Λονδίνου, εν τέλει την υπόθεση ανέλαβε εισαγγελέας που εξειδικεύεται σε θέματα τρομοκρατίας.Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο περιπολίες στρατιωτών στη Γαλλία της δύναμης vigipirate ξεκίνησαν με αφορμή την πρόσφατη γαλλική εκστρατεία στο Μάλι, ενώ οι δύο δράστες της δολοφονίας του Ρίγκμπι ανέφεραν στις κάμερες ότι αυτή έγινε ως αντίποινα για τις δολοφονίες μουσουλμάνων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
Είχε συλληφθεί στην Κένυα για επαφές με ισλαμιστές
Σάλος έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Sunday Times ότι ο 28χρονος δολοφόνος του Λι Ρίγκμπι, Μάικλ Αντεμπολάτζο, είχε συλληφθεί στην Κένυα πριν από τρία χρόνια στην προσπάθειά του να έρθει σε επαφή με μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ για να ενταχθεί.

Είχε ομάδα
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα, ο Αντεμπολάτζο κατά τη σύλληψη του ηγείτο μιας ομάδας πέντε ατόμων που είχαν φτάσει στην Κένυα για να ενταχθούν στην Αλ Σαμπάμπ, που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα, όμως είχε αφεθεί ελεύθερος ύστερα από παρέμβαση των βρετανικών προξενικών αρχών στην Κένυα. Αρχικά η κυβέρνηση της Κένυας είχε αρνηθεί ότι ο κατηγορούμενος, που έχει βρετανικό διαβατήριο αφού έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Βρετανία, είχε επισκεφθεί τη χώρα, όμως εν τέλει παραδέχθηκαν ότι είχε συλληφθεί, αλλά με άλλο όνομα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ