18 Απριλίου 2013

Τερματικό στο Βασιλικό στα πλάνα της Noble

NameΑποκαλυπτική ως προς τους σχεδιασμούς της εμφανίστηκε η ηγεσία της Noble στο μεγαλύτερο παγκόσμιο διεθνές φόρουμ που διεξάγεται στο Τέξας. 
Οι εκπρόσωποι της Noble βρίσκονται στο μεγαλύτερο διεθνές φόρουμ για υγροποιημένο αέριο "LNG 17" που διεξάγεται στο Τεξας.  Το παρόν τους δίδουν επίσης οι κολοσσοί του τομέα όπως η Gazprom, Bp, Shell και αλλοι.
Η Noble παρουσίασε τους σχεδιασμούς της μέσα από ένα 7σελιδο έγγραφο. Όπως εύστοχα σημειώνει ο συντάκτης της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η οποία έφερε το θέμα στο φως της δημοσιότητας, πρόκειται ίσως για την πιο λεπτομερή και αποκαλυπτική παρουσίαση που έγινε μέχρι τώρα από την αμερικανική εταιρεία. Αυτοί οι σχεδιασμοί γενικά προβλέπουν συμμετοχή στο Τερματικό στο Βασιλικό, σύνδεση του Αφροδίτη με αγωγό, σύνδεση του Λεβιάθαν με το ίδιο τερματικό και εξαγωγές κυρίως στις αγορές της Ασίας.


Όπως αναφέρει η Noble, εκτός της δυνατότητας πωλήσεων στην Ευρώπη, ένα τερματικό LNG στην ανατολική μεσόγειο θα παρέχει μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού για τους αγοραστές στην Ασία και την Άπω Ανατολή, καθώς το τερματικό θα βρίσκεται στη στρατηγική θέση κοντά στη διώρυγα του Σουέζ.

Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα ότι τα τερματικά εξαγωγών LNG  της Αιγύπτου έχουν ήδη αποδείξει την ανταγωνιστικότητα με δυνατότητα παράδοσης φορτίου σε σημεία πώλησης στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό.

Αποκάλυψαν επίσης, για πρώτη φορά, μελέτη για κόστος μεταφοράς φυσικού αεριού από το Βασιλικό στις κύριες αγορές της Ασίας. Μέσα από αυτή τη μελέτη αποδεικνύεται ότι το κόστος μεταφοράς δεν ξεπερνά τα 2 δολάρια ανά μιλίων BTU έναντι 2 εώς 4 από άλλες περιοχές παραγωγής LNG.

Όπως σημειώνεται τα πιο πάνω καταδεικνύουν ότι τόσο η εξόρυξη όσο και η παραγωγή στο Βασιλικό είναι ιδιαίτερα ελκυστική.
Name
Οι επικεφαλής της Noble τόνισαν πως «με την ανακάλυψη των 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών στο τεμάχιο 12 αφενός καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου υπάρχει δυνατότητα για μια γραμμή παραγωγής LNG της τάξης των 5 εκατομμυρίων τόνων το χρόνο. Σύμφωνα με την εταιρεία ακόμα κι αν το κοίτασμα Αφροδίτη είναι η τελευταία ανακάλυψη στη Λεβαντίνη, η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε τερματικό υγροποίησης  μεταφέροντας στο τερματικό μέσω υποθαλάσσιων αγωγών το φυσικό αέριο αφού τύχει επεξεργασίας. 

Μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Noble, δείχνει πως το τερματικό μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον τρεις γραμμές υγροποίησης, με δύο κατ’ αρχήν δεξαμενές αποθήκευσης και μια προβλήτα που θα μπορεί να φιλοξενήσει δύο αγκυροβόλια LNG.  Από τεχνικής άποψης το έργο μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, επισημαίνουν οι ειδικοί της Noble.

Name
 Η Noble αντιμετωπίζει την εξής πρόκληση: Tην εμπορευματοποίηση του αερίου μέσω εξαγωγών υγροποιημένου αερίου στις χώρες υποδοχής που είναι η Κύπρος και το Ισραήλ, για την ταυτόχρονη εξασφάλιση της ενεργειακής τους ασφάλειας, των οικονομικών, περιβαλλοντικών και γεωπολιτικών τους συμφερόντων. Η Noble λοιπόν θεωρεί εφικτή τη σύνδεση του Λεβιάθαν με το τερματικό στο Βασιλικό.
Εκτίμηση της Noble είναι ότι οι εξαγωγές θα μπορούν να αρχίσουν το 2019.
http://sigmalive.com/news/local/41127