18 Απριλίου 2013

Θεοχάρους: Τορπίλη για το κυπριακό οι Τ/κ παρατηρητές


Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους με παρέμβασή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι η παρουσία Τουρκοκύπριων παρατηρητών του ψευδοκράτους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βαθαίνει τη διχοτόμηση και τορπιλίζει τη δημοκρατική λύση του Κυπριακού. Όπως επισήμανε η κ.  Θεοχάρους αυτοί οι οποίοι έφραξαν το δρόμο στους Τουρκοκύπριους να βρίσκονται στην Ευρωβουλή είναι η Τουρκία και οι κατοχικές Αρχές, οι οποίες δεν τους επέτρεψαν να λάβουν μέρος στις Ευρωπαϊκές Εκλογές.

Οι τοποθετήσεις  της κ. Θεοχάρους έγιναν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή την έκθεση αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο και το φιλοτουρκικό μπλοκ έχει υποβάλει τροπολογία για την παρουσία Τουρκοκυπρίων  παρατηρητών.   Ακόμη η κ. Θεοχάρους τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα ούτε να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτοχρόνως, είπε, η Τουρκία δεν μπορεί   με τις απειλές της να επιχειρεί να στερήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία την εκμετάλλευση του   φυσικού αερίου, που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επιτέλους, παρατήρησε, η ΕΕ πρέπει να αποφασίζει για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επί τη βάσει των αρχών και των αξιών της ΕΕ και όχι επί τη βάσει του όγκου συναλλαγών.

Στην τοποθέτησή της η κ. Θεοχάρους ανέφερε  μεταξύ άλλων και τα εξής:
"Κατανοώ πόσο δύσκολο είναι το έργο της συναδέλφου Ρίας Όμεν να συνθέσει μια έκθεση αξιολόγησης για την τουρκική ενταξιακή πορεία και πόσο δύσκολο είναι να γίνουν συμβιβασμοί, λόγω των πολλαπλών και  αντικρουόμενων συμφερόντων, καθώς  και λόγω του ότι δεν πρυτανεύει πάντοτε στις αποφάσεις μας η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου αλλά  ο συγκερασμός θέσεων.

Κατανοείστε όμως πόσο δύσκολη είναι η δική μου θέση, προερχόμενη από μια χώρα της ΕΕ, την οποία ο τουρκικός στρατός κατέχει από το 1974, γεγονός που αγνοούν πολλοί ευρωβουλευτές. Παρ' όλα αυτά, εμείς πιστεύουμε ότι είναι μέσω της ΕΕ, που θα πρέπει να δοθεί λύση στο Κυπριακό, στη   βάση των δημοκρατικών αρχών και αξιών της ΕΕ. Για να επιτευχθεί η αληθής  επανένωση και όχι για να επισφραγιστεί η διχοτόμηση, της οποίας ο δρόμος θα ανοίξει με την παρουσία των Τουρκοκύπριων παρατηρητών στην Ευρωβουλή. Οι Τουρκοκύπριοι είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στις τελευταίες ευρωεκλογές ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά  οι κατοχικές Αρχές δεν τους το επέτρεψαν, διότι έτσι θα αναγνώριζαν την Κυπριακή Δημοκρατία. Το μοναδικό νόμιμο κράτος στο νησί μας, το οποίο  αναγνωρίζουν τα Ην. Έθνη (βλέπε ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας) και η ΕΕ, όπως  ρητώς καθορίζει η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005.

Συνεπώς, δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι που έφραξαν το δρόμο στους Τουρκοκύπριους να βρίσκονται εδώ ανάμεσά μας ως ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, απολαμβάνοντας και αυτό το δικαίωμα όπως απολαμβάνουν όλα τα άλλα προνόμια που τους διασφαλίζει αυτή η ιδιότητα. Είναι η Τουρκία και  οι κατοχικές Αρχές που τους το απαγόρευσαν.  Διότι, ακριβώς αποσκοπούσαν στο να στείλουν παρατηρητές μιας χωριστής κρατικής οντότητας. Εμείς, δεν θέλουμε δυο αλλά μία οντότητα στην Κύπρο, ένα κράτος και αδιαίρετο, όπου οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα ζουν μαζί χωρίς εποίκους και ξένους στρατούς ή εγγυήσεις, με μοναδική εγγύηση τις δημοκρατικές αρχές και αξίες της ΕΕ.

Παρά τις επιφυλάξεις μου σε ζητήματα της έκθεσης θα δώσω αιτιολογημένη θετική ψήφος ως ένδειξη σεβασμού στο δύσκολο έργο που παράγει η συνάδελφος Ρία Όμεν που  εάν ληφθεί υπόψη από την Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στην ένταξη της στην ΕΕ, εφόσον, βεβαίως, λύση με δημοκρατικό τρόπο το Κυπριακό".
http://www.sigmalive.com/news/politics/40908