Το πρακτορείο «Finmarket», μάλιστα, σημειώνει ότι η αρμόδια κρατική υπηρεσία ετοιμάζει υπόμνημα σχετικά με το πώς θα δομηθούν οι παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου την Ευρώπη, στην περίπτωση που τα νέα έργα των αγωγών της Gazprom, όπως ο Nord Stream και ειδικά ο South Stream, θα εμπέσουν στο πεδίο εφαρμογής των περιορισμών του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου. Το πρακτορείο παραθέτει αποσπάσματα από το σχέδιο έκθεσης που εστάλη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπεύθυνο του τομέα καυσίμων και ενέργειας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.


Στο έγγραφο αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, μπορεί να επιδιωχθεί αφενός μεν η προστασία των επενδύσεων, αφετέρου οι σχετικές -με τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου- ρυθμίσεις να μην έχουν αναδρομική ισχύ. Εξάλλου, η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν εφαρμόζεται ακόμα πλήρως, ούτε για τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ούτε και γι’ αυτά που ξεκινούν. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να κάνουν υποχωρήσεις. Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να «αναζητήσει νέους τρόπους προώθησης των ρωσικών συμφερόντων στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο». Και «ένας από αυτούς, θα πρέπει να συνδεθεί με την υλοποίηση των έργων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από ρωσικούς επιχειρηματικούς φορείς που δεν είναι συνδεδεμένοι με τη Gazprom.
Η κίνηση αυτή θα στερούσε από τους αντιπάλους μας, έναν από τους «άσσους» τους, που είναι η «καταπολέμηση του μονοπωλίου της αγοράς». Το θέμα είναι ότι οι ιδιοκτήτες των αγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ, οφείλουν να διαθέσουν το ήμισυ της μεταφορικής δυνατότητας των αγωγών σε εξωτερικούς προμηθευτές φυσικού αερίου. Επιτρέποντας την είσοδο ανεξάρτητων παραγωγών στους νέους αγωγούς της, η Gazprom θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, τουλάχιστον χωρίς τη συμμετοχή ξένων ανταγωνιστών.
Οι νέοι «παίκτες»
Αν και στο υπουργείο Ενέργειας αρνούνται την ύπαρξη τέτοιων πρωτοβουλιών, θεωρείται βέβαιον ότι τέτοιο έγγραφο υπάρχει και φέρει μάλιστα τη διαβάθμιση «Απόρρητο». Οι εταιρείες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μερίδιο στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγού προς την Ευρώπη, είναι η Novatek και η «Rosneft». Οι δύο εταιρείες, προσπαθούν να πετύχουν την κατάργηση του μονοπωλίου της Gazprom στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Στη Novatek έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ενδιαφέρονται για την πρόσβαση της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης, ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια, Günther Oettinger, τον Μάιο του 2011 είχε πει ξεκάθαρα: «Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος να έβλεπα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, για παράδειγμα, τη Novatek». Στα τέλη του 2011, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι «σε κάποιο επόμενο στάδιο», οι ανεξάρτητοι ρώσοι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν μέσω των αγωγών. Πολύ περισσότερο, που και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, μας «σπρώχνουν» προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο kommersant.ru