18 Απριλίου 2013

Noble Energy: Διοχέτευση αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν μέσω Κύπρου


http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/Noble-Energy:-Dioheteysh-aerioy-apo-to-koitasma-Lebiathan-mesw-Kyproy/image?width=220
Την πιθανότητα της διοχέτευσης φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου επισήμανε ο διευθυντής της Noble Energy για την ανάπτυξη του υγροποιημένου φυσικού αερίου Gerald Peereboom, στα πλαίσια του συνεδρίου LNG 17 στο Χιούστον. Όπως ανέφερε, το φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο 18 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών κοίτσμα Λεβιάθαν θα μπορούσε να δρομολογηθεί στην Κύπρο για την υγροποίηση.Ο Peereboom είπε ότι η επιλογή ήταν μόνο μία από τα πολλές για τη διαχείριση του αυξανόμενου μεγέθους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Είπε ότι συνολικά οι ανακαλύψεις που έγιναν ανέρχονται σε 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η ανακάλυψη που έγινε στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011 φέρει μία μεικτή μέση εκτίμηση των 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Οι προκαταρκτικές τεχνικές μελέτες και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης του Λεβιάθαν είναι ήδη σε εξέλιξη από ανάδοχο της γαλλική Technip και παρόμοιες διεργασίες συμβαίνουν στην Κύπρο.
Για το Λεβιάθαν ο σημερινός σχεδιασμός προνοεί αρχικά τη δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής, αποθήκευσης και, διοχέτευσης του φυσικού αερίου στο Ισραήλ μέσω αγωγού.Η επιλογή εδάφους στο Ισραήλ για υγροποίηση είναι περιορισμένη, όμως, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προορίζεται για τον τουρισμό, σύμφωνα με τον Peereboom.Ο Peereboom είπε ότι το φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο θα καταστεί μια σημαντική πηγή για την Ασία ή την Ευρώπη.«Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα είναι πολύ ανταγωνιστικό με εναλλακτικές πηγές και η FLNG «εξίσου ανταγωνιστική», είπε.«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν περισσότερες ποσότητες αερίου που βρέθηκαν σε αυτή την παραγωγική λεκάνη», τόνισε.
(Stockwatch)