18 Απριλίου 2013

Γκρίνια για τις λεκτικές ακροβασίες του Α. Τσίπρα

http://static.madata.gr/files/syrizatsipras4_342416902.jpgΤου Αιμίλιου Περδικάρη
«Αναστολή»: Η διακοπή της ενέργειας για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, η προσωρινή παύση της ισχύος ενός νόμου ή του Συντάγματος, η αναβολή εκτέλεσης μιας ποινής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο δισταγμός να κάνω κάτι.Οι ερμηνείες του λεξικού δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη (νέα) σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αποστροφή του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο του Economist περί «αναστολής του Μνημονίου». Πολλώ δε μάλλον, τα πράγματα περιπλέκονται με την ενέργεια του Π. Λαφαζάνη να προκαταλάβει τις ερμηνείες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (Σκάι) ότι ο κ. Τσίπρας ως αναστολή εννοεί την κατάργηση του Μνημονίου».


Ακόμη και τα στελέχη της Κουμουνδούρου, πάντως, κατανοούν ότι οι λεκτικές ακροβασίες του κ. Τσίπρα περί Μνημονίου θολώνουν τα νερά ως προς τη γραμμή του κόμματος. Έχει μιλήσει περί ακύρωσης, κατάργησης, καταγγελίας, αντικατάστασης και τώρα προσθέτει στο λεξιλόγιό του την αναστολή.

Στελέχη της ηγετικής ομάδας, όπως ο Δ. Παπαδημούλης επιχείρησαν να μετριάσουν τις αντιδράσεις, αλλά η τοποθέτηση Λαφαζάνη – προφανώς προς όχι και τόσο μεγάλη ικανοποίηση της Κουμουνδούρου – υπερκάλυψε οτιδήποτε άλλο. «Δεν πρόκειται για νέα θέση. Ακύρωση είναι και κατάργηση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας, πέραν της «αναστολής», επανέλαβε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ (όπως εκφράστηκε και στο ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο) είναι η αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης και η κατάργηση εφαρμοστικών νόμων ή διατάξεών τους, με πρώτη αυτή την επιστροφή του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2011 (σ.σ.: και όχι στα «προ κρίσης», γενικώς, επίπεδα).

Αντιληπτό γίνεται εύκολα ότι η σύγχυση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αφορμή για κριτική κατά της Κουμουνδούρου και από τους κυβερνητικούς εταίρους. Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ, με ανακοινώσεις τους, κατηγόρησαν για διγλωσσία και ασάφεια τον κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει τις κατηγορίες για «κυβερνητικά χαλκεία» και «διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματος».


Πηγή:www.capital.gr