14 Απριλίου 2013

Νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ. Υπέρ της τροποποίησης των αντιτρομοκρατικών νόμων προς την κατεύθυνση της ελευθερίας της έκφρασης ψήφισε η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Σύμφωνα με τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, περιορίζεται ο ορισμός της προπαγάνδας για την τρομοκρατία, ώστε να συνάδει με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ελευθερία της έκφρασης. Η ψήφιση του νομοσχεδίου εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών τόσο από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης όσο και των Κούρδων ανταρτών να διαπραγματευτούν συμφωνία με στόχο τον τερματισμό της μεταξύ τους σύγκρουσης που διαρκεί 28 έτη. Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε την ιδέα η τροποποίηση των νομοθεσίας να διευκολύνει την αποφυλάκιση κρατουμένων που συνδέονται με τους αντάρτες. Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τους συγκεκριμένους νόμους για τη δίωξη χιλιάδων πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

Η Τουρκία βρίσκεται τακτικά στην κορυφή του καταλόγου με τις χώρες που παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Αγκυρα να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία ώστε να γίνεται διάκριση μεταξύ της υποκίνησης βίας και της έκφρασης μη βίαιων ιδεών. Σύμφωνα με τον τροποποιημένο νόμο, μόνο η άμεση υποκίνηση της βίας θα συνιστά καταπάτηση του νόμου. Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι αυτό ικανοποιεί τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Τουρκία έχει θέσει υπό κράτηση χιλιάδες άτομα που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Σαντουλάχ Εργκίν, δήλωσε ότι οι εν λόγω κατηγορούμενοι δικάζονται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και όχι για διάδοση προπαγάνδας. Εδώ και μήνες, η Αγκυρα βρίσκεται σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης δράσης των Κούρδων ανταρτών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 40.000 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα οι αντάρτες του PKK κήρυξαν εκεχειρία. Οι δύο πλευρές επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες σχεδίου αποχώρησης περίπου 2.000 Κούρδων ανταρτών από την Τουρκία στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ.