14 Απριλίου 2013

Επισφράγιση των ενεργειακών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας στη Μικτή Διυπουργική

Την «επανεκκίνηση» των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας και την «αξιοποίηση των ευκαιριών» για την αναβάθμισή τους σηματοδοτεί η 8η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή των δύο χωρών, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της, με την υπογραφή «πρωτοκόλλου συνεργασίας», όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκολόφ, με τον οποίο συμπροήδρευσαν στις εργασίες της διυπουργικής.
«Τις μεγάλες προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και των σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας, με βάση τις άριστες πολιτικές σχέσεις», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη στρατηγική τους σχέση στον ενεργειακό τομέα κι έκαναν ανασκόπηση της συνεργασίας στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Δεδομένου ότι το συμβόλαιο για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία λήγει το 2016, ο κ. Σοκολόφ επισήμανε «τη βούληση της ρωσικής πλευράς για μακροχρόνια συνεργασία» και συμπλήρωσε ότι οι εταίροι παρά τις δυσκολίες της κρίσης «τρέφουν αμοιβαίο σεβασμό».Στην ερώτηση για το επενδυτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Κούρκουλας απάντησε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο, θέμα στο οποίο «εμείς επιβεβαιώσαμε την απόλυτη θέση μας ότι η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θα είναι διαφανής και η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες».«Είναι αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε», ήταν η απάντηση του Ρώσου υπουργού, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτό είναι βασική προϋπόθεση για τα περαιτέρω». Επισήμανε επίσης τη βούληση για επενδυτική συνεργασία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα και σε διάφορα προγράμματα στην Ελλάδα και είπε ότι «διαθέτουμε τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία, το οικονομικό δυναμικό».

Στο ενεργειακό πεδίο, επίσης, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την επιθυμία για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, βούληση που καταγράφεται και στο πρωτόκολλο συνεργασίας, «παρά την αντίθεση στάση τρίτης χώρας», όπως είπε ο Έλληνας υφυπουργός.

 Ως προς τον τουρισμό, που αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στη διμερή συνεργασία, ο κ. Κούρκουλας είπε ότι «είδαμε το 2012 θεαματική άνοδο και φέτος ελπίζουμε οι Ρώσοι τουρίστες στη χώρα μας να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο», ενώ ο κ. Σοκολόφ ανταπάντησε ότι «δεν θα αρκεστούμε στο ένα, αλλά θα πάμε για τα δύο εκατομμύρια», συμπληρώνοντας ότι αυτό απαιτεί ανάπτυξη υποδομών, συγκοινωνιών και νέα πεδία συνεργασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα έχει αναπτύξει ιδιωτικούς παρόχους για την διευκόλυνση της βίζας προς τους Ρώσους τουρίστες σε 16 πόλεις της Ρωσίας και έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο που επιτρέπει το πλαίσιο Σένγκεν.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει την προεδρία της στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 για να επιδιώξει αναθεώρηση του πλαισίου αυτού. «Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει την προεδρία της για να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλας.

Οι δύο πλευρές, όπως φαίνεται και από το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου, επιδιώκουν και την επέκταση της συνεργασίας στους τομείς των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών, αλλά και την άνοδο των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, όπως είπε ο Ρώσος υπουργός, αυξήθηκαν τον περασμένο χρόνο 25%. Σημειωτέον, ότι οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία το 2012 έφτασαν τα 460 εκατομμύρια ευρώ.

Η ρωσική αποστολή, της οποίας ηγείται ο κ. Σοκολόφ, περιλαμβάνει ανώτερους αξιωματούχους στον τομέα της ενέργειας, της οικονομικής ανάπτυξης και της αγροτικής ανάπτυξης, των μεταφορών, του τουρισμού και της εκπαίδευσης, καθώς και εκπροσώπους της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών. Τη συνεδρίαση της διυπουργικής ακολούθησε γεύμα των δύο υπουργών, οι οποίοι στη συνέχεια θα μιλήσουν στην 8η σύνοδο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Ρωσίας.
http://energypress.gr/