14 Απριλίου 2013

Πρόταση ψηφίσματος από 20 βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Τουρκίας Γκιουλσούμ Μπιλγκεχάν, συνεπικουρούμενη από 19 ακόμη Ευρωπαίους βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατέθεσε μία πρόταση ψηφίσματος με την οποία καλείται το αβαείο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναζητήσει τη χαμένη «διαφάνεια» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη Γηραιά Ηπειρο.Φρεσκάροντας τη μνήμη μας, η Τουρκάλα βουλευτής υπενθυμίζει ότι το «πόπολο» σ' όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και βέβαια και της Ελλάδος, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζει τις βασικές, τουλάχιστον, πληροφορίες για το «ποιόν και το "πόθεν έσχες"» εκείνων που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Και για να μη νομίσουμε ότι η υπενθύμιση αυτή είναι δική της... εφεύρεση, η βουλευτής αναφέρει ότι η εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος στο «πόπολο» κατοχυρώθηκε το... 1994, με απόφαση της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία εννοείται ότι συνυπέγραψαν οι κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Επικαλούμενη πρόσφατα στοιχεία έρευνας της «Access Info Europe» η βουλευτής υποστηρίζει -χωρίς να κατονομάζει προς το παρόν- ότι πολλά είναι τα κράτη που δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα πραγματικά αφεντικά των ΜΜΕ στην Ευρώπη. Την ώρα που, κατά τα λεγόμενά της, συμβαίνουν φοβερά και τρομερά πράγματα γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων του Τύπου.
Η μη υποχρέωση δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» παλαιών και νεόκοπων εκδοτών, η μεταφορά της έδρας των εκδοτικών εταιρειών «σ' άλλη γη και σ' άλλα μέρη», η μη ενδελεχής διερεύνηση των τραπεζικών δανείων στον Τύπο και η εμφάνιση, ως εκδοτών, αχυρανθρώπων-εκπροσώπων άγνωστων και κατά κανόνα σκοτεινών συμφερόντων είναι μερικά απ' αυτά τα φοβερά και τρομερά.

Ομως, όπως αναφέρεται σ' αυτή την πρόταση ψηφίσματος, ο κόσμος έχει το -θεσμικά κατοχυρωμένο- δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι βρίσκονται πίσω από τις επιχειρήσεις του Τύπου, για να μπορεί να αξιολογεί την ποιότητα και την εγκυρότητα των πληροφοριών που του πλασάρουν.
Οι 20 βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφουν αυτή την πρόταση ψηφίσματος προέρχονται από την Τουρκία (2), τη Γαλλία (4), τη Σουηδία (2),τη Δανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ισλανδία, την Ουκρανία (2), τη Σερβία, την Ανδόρα, τη Βοζνία-Ερζεγοβίνη και τη Μολδαβία.

Το γεγονός ότι αυτή την πρόταση ψηφίσματος δεν την υπογράφει κανένας από τους 14 Ελληνες βουλευτές που συμμετέχουν στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδίδεται στο ότι στην Ελλάδα η διαφάνεια για το «ποιόν, το "πόθεν έσχες" και το δούναι και λαβείν» των φερόμενων ως ιδιοκτητών στις επιχειρήσεις του Τύπου είναι εκ των ων ουκ άνευ...