09 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Gazprom, ένας πρώην γίγαντας

Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, η ελεύθερη πτώση από την κορυφή είναι συχνά ιλιγγιώδης και καταστροφική ακόμη και για κολοσσούς, όπως ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom.
Η Gazprom στις δόξες της Το 2012 δεν ήταν από τις καλύτερες χρονιές για τη ρωσική εταιρεία, η οποία είδε την παγκόσμια κυριαρχία της να συρρικνώνεται στις διεθνείς αγορές και τους ανταγωνιστές της να «φλερτάρουν» με τους μέχρι πρότινος πιστούς αγοραστές της.


Οι αντίπαλοι
Στο σκληρό κόσμο της παγκόσμιας αγοράς η βασική αρχή παραμένει «φά' τους ή θα σε φάνε» και η Gazprom φαίνεται να χάνει από το Κατάρ και τη Νορβηγία, που πρόλαβαν και εκσυγχρονίστηκαν τεχνολογικά όσο ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός απολάμβανε τις δάφνες του.

Το αποτέλεσμα ήταν να μειώνονται σημαντικά οι πωλήσεις της στις ευρωπαϊκές αγορές, που αποτελούν τα 2/3 των παγκόσμιων εξαγωγών της και να κινδυνεύει να χάσει τα μονοπώλια σε χώρες όπως τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Ουκρανία, η Πολωνία, ακόμη και η Ελλάδα, λόγω των πολύ υψηλών τιμών της.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Izvestia», η Gazprom πρόκειται να μειώσει το 2013 κατά 14% τις τιμές της στην ευρωπαϊκή αγορά ώστε να αυξήσει κατά 8% τις πεσμένες εξαγωγές της. Το 2012 η ακριβότερη τιμή πώλησης φυσικού αερίου ήταν 564,3 δολάρια το κυβικό μέτρο στα Σκόπια και την Ελλάδα (476,7 το κυβικό μέτρο) όταν η Βρετανία πλήρωνε μόλις 313,4 το κυβικό μέτρο. Η πάγια πολιτική των διαφορετικών τιμών στα μακροχρόνια συμβόλαια, που υπέγραφε με τις κυβερνήσεις, βασιζόταν στην εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τα τελευταία χρόνια όμως το Κατάρ και η Νορβηγία έχουν εισχωρήσει δυναμικά στα «χωράφια» της Gazprom, αναγκάζοντάς την να αναπροσαρμόσει ήδη τα συμβόλαιά της σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Αυστρία.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής έχει καταφέρει, μέσω της υγροποίησης του φυσικού αερίου (LNG), το οποίο μεταφέρεται σε ειδικά τροποποιημένα τάνκερ εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ακόμα κι εκεί που δεν φτάνουν ο αγωγοί, να αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στις παγκόσμιες αγορές χωρίς υψηλό κόστος. Το 2011 το Εμιράτο αύξησε τις εξαγωγές του κατά 44 δισ. κυβικά μέτρα, όταν το 2006 ήταν μόλις 6 δισ. κυβικά μέτρα, διεκδικώντας εκτός από την ευρωπαϊκή και την ασιατική αγορά, όπου η Gazpron πουλά το φυσικό αέριο 630 δολάρια το κυβικό μέτρο.

Η Νορβηγία αύξησε το 2012 τις εξαγωγές της στην ευρωπαϊκή αγορά κατά 16%, συρρικνώνοντας την δύναμη της Gazprom κατά 8%, που από ισχυρό πολιτικό όπλο του Κρεμλίνου έχει μετατραπεί σε «προβληματικό παιδί», σύμφωνα με το «Spiegel».
 
Η Ε.Ε.
Την ίδια ώρα η Ε.Ε. ετοιμάζεται να ψαλιδίσει ακόμη περισσότερο την επιρροή της στην Ευρώπη, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ενωσης εξετάζει το ενδεχόμενο η Gazprom να έχει παρεμποδίσει τον υγιή ανταγωνισμό στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καταπατώντας την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ε.Ε.

Ομως η Gazprom αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό και στη ρωσική αγορά, καθώς το 2011 η Novatek, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στη χώρα, αύξησε κατά 45% τις εξαγωγές της «κλέβοντας» τους πελάτες της Gazprom, λόγω των στενών σχέσεών της με το Κρεμλίνο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η διεθνής αγορά ενέργειας αλλάζει» δήλωσε στο Νταβός ο Ρώσος πρωθυπουργός Μενβιέντεφ, λέγοντας ότι ήρθε πλέον ο καιρός η Ρωσία να μειώσει την εξάρτησή της από τις πηγές ενέργειάς της, αν θέλει να διατηρήσει την ισχυρή παρουσία της.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=342390