09 Φεβρουαρίου 2013

ΠΓΔΜ: Αντιδράσεις για την ανακήρυξη του Ραμούς Χαραντινάι ως επίτιμου δημότη Τετόβου

Αντιδράσεις προκαλεί στην ΠΓΔΜ η ανακήρυξη του πρώην διοικητή του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου" (UCK) και προέδρου του κόμματος "Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου" Ραμούς Χαραντινάι ως επίτιμου δημότη Τετόβου.Ο διευθυντής της Επιθεώρησης Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΠΓΔΜ Βάντσο Σεχτάνσκι, ο οποίος έχει ήδη κηρύξει άκυρη τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τετόβου για ανακήρυξη του Χαραντινάι ως επίτιμου δημότη, επειδή η απόφαση ελήφθη χωρίς να εφαρμοστεί η αρχή Μπαντιντέρ (εθνοτικά σταθμισμένη πλειοψηφία), επανέλαβε ότι η απόφαση είναι παράνομη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφασή του θα εφαρμοστεί και ο τίτλος που απεδόθη στον Χαραντινάι θα κηρυχθεί άκυρος.
"Θα αποκαλούσα αυτή την πράξη ‘παράνομη παρέλαση’. Ύστερα από όλα όσα συνέβησαν, θα λάβουμε απόφαση ανάκλησης του τίτλου. Η απονομή του είναι ποινικό αδίκημα, αλλά με αυτό θα ασχοληθούν άλλοι θεσμοί" δήλωσε ο κ. Σεχτάνσκι, αγνοώντας προηγούμενη δήλωση του προερχόμενου από το DUI Υφυπουργού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νεβζάτ Μπέιτα, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση δεν μπορεί να ακυρωθεί.

Παράλληλα, ειδικοί τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Utrinski Vesnik (Ουτρίνσκι Βέσνικ) εκτιμούν ότι η ανακήρυξη του Ραμούς Χαραντινάι ως επίτιμου δημότη Τετόβου αποτελεί προεκλογικό μάρκετινγκ, παραβιάζει στην αρχή Μπαντιντέρ και προκαλεί ένταση στις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ