09 Φεβρουαρίου 2013

Κρίση δίχως τέλος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις Η Ουάσιγκτον παρέχει υποστήριξη και κάλυψη στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα


Νίκος Στέλγιας
 Η νέα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα και λαμβάνει νέες διαστάσεις. Η Ουάσιγκτον παρέχει υποστήριξη και κάλυψη στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα στο πεδίο του εκδημοκρατισμού και αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία επισημάνει η Ουάσιγκτον κατά διαστήματα.

«Η ανωτερότητα της δικαιοσύνης, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία έκφρασης για τους συντάκτες των blogs και τους δημοσιογράφους είναι ζητήματα τα οποία θίγουν κατά διαστήματα οι φίλοι και οι σύμμαχοι της Τουρκίας». Αυτά δήλωσε χθες, η εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Victoria Nuland.

Οι δηλώσεις της κ. Nuland ήρθαν λίγες μόλις ώρες μετά την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Francis Joseph Ricciardone στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στην εν λόγω συνάντηση, η τουρκική πλευρά μεταβίβασε την έντονη ενόχληση της σχετικά με τις τελευταίες τοποθετήσεις του Αμερικανού πρέσβη. Από την πλευρά του, ο κ. Ricciardone στάθηκε πίσω από τα λόγια του και περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι στεναχωρημένος επειδή προκάλεσε προβληματισμό στην Άγκυρα.

Χθες, κατά την διάρκεια της ημέρας, η έντονη κριτική του κ. Ricciardone σχολιάστηκε στην τουρκική πρωτεύουσα και στους κυβερνητικούς κύκλους. Η τουρκική κυβέρνηση ξεκαθάρισε τον προβληματισμό της σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στο πεδίο του εκδημοκρατισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Nuland επισήμανε ότι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συνεχίσει να ασκεί κρητική στην Τουρκία εξαιτίας των ελλείψεων της στο πεδίο του εκδημοκρατισμού.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη.