09 Φεβρουαρίου 2013

Αναβάθμιση της Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης σε Πρεσβεία


Στην αναβάθμιση της αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Κύπρο σε Πρεσβεία προχώρησε η Κυβέρνηση.   Στη σχετική ανακοίνωση προέβη η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, στην παρουσία του ομολόγου της από την Παλαιστίνη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η «σημαντική αυτή απόφαση» της Κυβέρνησης είναι σύμφωνη με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους το 1988 από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολουθεί την πρακτική που ακολούθησαν άλλα επτά κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος το 1988. Πρόκειται για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Μάλτα.

Ο Παλαιστίνος ΥΠΕΞ Riad al-Malki, ευχαρίστησε την Κύπρο για αυτή της την «ιστορική απόφαση», ευχόμενος όπως και άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμά της.  Σημειώνεται ότι η Κύπρος διατηρεί Αντιπροσωπεία στη Ραμάλα ήδη από το 2009."Ενημέρωσα τον Παλαιστίνιο ομόλογό μου για την απόφαση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναβαθμίσει το καθεστώς της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο από διπλωματική αποστολή σε Πρεσβεία του κράτους της Παλαιστίνης», είπε η κ. Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι έχει επίσης ληφθεί απόφαση να συμπεριλαμβάνεται ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στον κατάλογο του Διπλωματικού Σώματος στην Κύπρο. Διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό της ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, στην περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία της παλαιστινιακής κοινωνίας.

Αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, είπε ότι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου για επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος, που θα οδηγήσει στην εκπλήρωση των προσδοκιών των Παλαιστινίων για μια κρατική υπόσταση και κυριαρχία και των προσδοκιών των Ισραηλινών για ασφάλεια, μέσω μιας ολοκληρωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης δύο κρατών. "Μια τέτοια λύση συνεπάγεται ότι το κράτος του Ισραήλ θα συνυπάρχει ειρηνικά με ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. Επιπλέον, η λύση των δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων ", τόνισε η ΥΠΕΞ.

Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος καταδικάζει τις εποικιστικές δραστηριότητες στη Δυτική Οχθη, σημειώνοντας ότι αυτό είναι παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου και αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη. Η κ. Μαρκουλλή έκανε έκκληση για συνέχιση των προσπαθειών για μια ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση υπό τον Πρόεδρο Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα όπως «το θαρραλέο βήμα που έκανε σήμερα η Κύπρος, ακολουθηθεί και από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ". Ευχαρίστησε, επίσης, την Κύπρο για τη θετική της ψήφο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε ένα καθεστώς κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ, τον περασμένο Νοέμβριο.

Επανέλαβε τη θέση της Παλαιστίνης υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ. Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η αναμενόμενη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή θα δώσει ώθηση και θα αναβιώσει τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Μαρκουλλή μίλησαν και για την οικονομική κατάσταση στην Παλαιστίνη, λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα μιας τιμωρητικής στάσης που τηρεί το Ισραήλ μετά την απόφαση της Παλαιστίνης να ζητήσει αναβάθμιση στον ΟΗΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Παλαιστίνη διατηρεί αποστολές και πρεσβείες σε περίπου 100 χώρες. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε 80 από αυτές υπάρχουν Πρεσβείες σε κάποιες άλλες οι αντιπροσωπείες είναι διπλωματικές αποστολές, όπως στη Γαλλία και την Ισπανία.

«Ελπίζουμε ότι η απόφαση της Κύπρου θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες», είπε. Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι στην Κύπρο πρόκειται να λειτουργήσει μια παλαιστινιακή τράπεζα, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα.
«Δεν ξέρω», είπε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στις κυπριακές αρχές να αποφασίσουν. "Εάν οι κυπριακές αρχές θέλουν οποιεσδήποτε πληροφορίες από το κράτος της Παλαιστίνης είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε αυτές τις πληροφορίες», είπε.

Ευχαρίστησε, επίσης, την Κύπρο για την υποστήριξή της προς την Παλαιστίνη σε ό,τι αφορά προγράμματα κατάρτισης και υποτροφίες, αλλά και για τη συμβολή της στην ΕΕ σε σχέση με την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους. Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η Κύπρια ΥΠΕΞ δήλωσε ότι από το 2008 η Κύπρος έχει συνεισφέρει περισσότερα από  δύο εκατομμύρια δολάρια για αναπτυξιακά προγράμματα, υποτροφίες και των δημοσίων υπαλλήλων της Παλαιστίνης.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην Παλαιστίνη.

Ευγνωμοσύνη εκφράζει ο ΥΠΕΞ Παλαιστίνης προς την Κύπρο

Την ευγνωμοσύνη του Παλαιστινιακού λαού για τη στήριξη που παρέχει η Κύπρος στον Παλαιστινιακό λαό καθώς και για τις θέσεις αρχής που έχει στο θέμα των Παλαιστινίων, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής δρ Riad al-Malki  σε συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού, είπε ότι με τον κ. Μάλκι συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στο Παλαιστινιακό.

Τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση για τις εξελίξεις γενικότερα στον αραβικό κόσμο.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη στήριξη του ΑΚΕΛ στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων ο οποίος έχει ως στόχο τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και τον «έχω διαβεβαιώσει ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων πάνω σε αυτή τη συγκεκριμένη βάση».

Κάλεσε τον Ισραήλ να συνειδητοποιήσει ότι είναι προς το συμφέρον και του Ισραηλινού
Λαού αλλά και της ευρύτερης περιοχής να συνεργαστεί με τους Παλαιστινίους για την υλοποίηση αποφάσεων οι οποίες έχουν ληφθεί και οι οποίες οδηγούν σε επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Παλαιστινιακός λαός περνά πολύ δύσκολες στιγμές ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και του γεγονότος ότι δυστυχώς το Ισραήλ εξακολουθεί να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι η ανθρωπότητα ολόκληρη, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση η ΕΕ και οι ΗΠΑ, θα πρέπει να ασκήσουν την επιρροή της έτσι ώστε ο Παλαιστινιακός λαός να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές τις πολύ δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που διέρχεται.

Ευχήθηκε μέσω του κ. Μάλκι στον Παλαιστινιακό λαό κάθε επιτυχία στους αγώνες που διεξάγει.

Απαντώντας, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος εξέφρασε ευαρέσκεια που βρίσκεται πάλι στα γραφεία του ΑΚΕΛ και είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για να δούμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην περιοχή μας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Παλαιστίνη», είπε.

Αναφέρθηκε στη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ πριν από  έξι μήνες στην Παλαιστίνη, προσθέτοντας ότι είναι ευκαιρία να διατηρήσουμε επαφή και ανταλλαγή απόψεων.

Ο κ. Μάλκι είπε ότι ενημέρωσε για την κατάσταση στην Παλαιστίνη σε όλα τα επίπεδα, την έλλειψη προόδου στο πολιτικό θέμα, την δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Μεσανατολικού καθώς και την βίαιη πολιτική των εβραϊκών εποικισμών που εφαρμόζει ο Ισραήλ καθώς και το γεγονός ότι η χώρα παρακρατάει χρήματα που προορίζονται για τους Παλαιστινίους, σε αντίποινα για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπως αναβαθμίσει τις Παλαιστινιακές Αρχές σε καθεστώς παρατηρητή στη ΓΣ.

Μιλήσαμε επίσης, είπε, και για περιφερειακά θέματα, την κατάσταση στον αραβικό κόσμο, τη λεγόμενη Αραβική Ανοιξη, την κατάσταση στην Αίγυπτο και Συρία γιατί, όπως είπε, όλα αυτά είναι θέματα που επηρεάζουν πολύ τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή.

Ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τον διαβεβαίωσε για την σταθερή στήριξη του ΑΚΕΛ για το Παλαιστινιακό και για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα το ανατολικό Ιερουσαλήμ.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτή τη θέση και γι’αυτό νιώθουμε ότι η σχέση μας με το ΑΚΕΛ είναι μια σχέση συνεργασίας, αδελφότητας και φιλίας. Ευχόμαστε στην Κύπρο αυτό που ευχόμαστε και για την Παλαιστίνη», είπε ο κ. Μάλκι.

Ανέφερε ότι παρά την προεκλογική εκστρατεία, είχε την ευκαιρία να έχει συναντήσεις για συζήτηση όλων των θεμάτων που αφορούν την Κύπρο και την Παλαιστίνη.

«Ευχόμαστε στην Κύπρο κάθε επιτυχία και ομαλές εκλογές οι οποίες θα αντανακλούν την ευχή και επιθυμία του κυπριακού λαού», είπε.

Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες προς την Κύπρο για το θετικό ψήφο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθώς και για τη στήριξή της στην ΕΕ. «Νιώθουμε την ανάγκη να επαναλάβουμε τις ευχαριστίες μας προς την Κύπρο για την τολμηρή, δυνατή και προσηλωμένη θέση αρχής που προσφέρει στον παλαιστινιακό λαό.

«Σας ευχαριστούμε, σας ευχαριστούμε, σας ευχαριστούμε», κατέληξε.
http://www.sigmalive.com/news/politics/29633