09 Φεβρουαρίου 2013

Λιλλήκας Διαψεύδει Λιλλήκα

Θέση Αναστασιάδη για ΝΑΤΟ 
Είπε εξάλλου ότι η θέση του Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι «εθνικά επιζήμια» και οδηγεί σε απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από παραδοσιακούς φίλους, όπως είναι η Ρωσία, «ουσιαστικά για να ικανοποιήσει και πάλι κάποια ξένα κέντρα αποφάσεων». Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος πρέπει να αναπτύξει στενότερη συνεργασία με την Μόσχα, στον τομέα της οικονομίας και του φυσικού αερίου. Διερωτήθηκε ακόμη σε τι θα εξυπηρετήσει η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. «Μήπως το ΝΑΤΟ προστάτευσε την Ελλάδα από τις επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας;», είπε, ενώ διερωτήθηκε «σε τι θα εξυπηρετήσει να αποστέλλονται τα παιδιά των Κυπρίων να συμμετέχουν σε πολέμους που σχεδιάζονται από κάποιους κύκλους του ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα».


Ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη-Της Ντίας Χαιλή

Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας και η προσπάθεια που κατέβαλε η Τουρκία για να επιβληθεί στην περιοχή, σαν ηγέτιδα και προστάτιδα χώρα του μουσουλμανικού κόσμου, δείχνουν το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος, που δεν είναι άλλος από την ένταξή της στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του στη «Σ», ανέφερε ότι «ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δημιουργήθηκε σαν ανάχωμα σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που ήθελαν να μπουν στο ΝΑΤΟ, επειδή από τη μια δεν μπορούσε η βορειοατλαντική συμμαχία να τις απορροφήσει και κατά δεύτερο επειδή υπήρχε και αντίδραση από τη Ρωσία.

»Έτσι -πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας- έφτιαξαν το Συνεταιρισμό και προτάθηκε και στη Ρωσία και μπήκε, για να έχει λόγο για το τι συμβαίνει.»Από εκεί και πέρα ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε αποφασίσει μετά τις προεδρικές εκλογές, αν κέρδιζε, θα υποβάλλαμε αίτηση και είχαμε μάλιστα ενημερώσει και τον Χαβιέ Σολάνα για την πρόθεσή μας αυτή. Βεβαίως, δεν ήταν καθόλου σίγουρο εάν θα τα καταφέρναμε, γιατί θα έθετε βέτο η Τουρκία, η οποία θα έμενε εκτεθειμένη». 

Η Τουρκία σε ρόλο ηγέτη
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λιλλήκα, «η Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ προσπαθεί να παίξει το ρόλο του πολυπεριφερειακού ηγέτη στην περιοχή, για να διευρύνει την επιρροή της στον ισλαμικό κόσμο και γι’ αυτόν το λόγο προσπαθεί να ενταχθεί και στην Ε.Ε., για να είναι τουλάχιστον πολιτικά η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή.»Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ Ρωσίας θα υποβαθμίσει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, διότι δεν θα κάνει κινήσεις το ΝΑΤΟ που θα πληγώσουν τη νέα αυτή σχέση και αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Κύπρος.»Με την εξαιρετική σχέση που έχουμε με τη Ρωσία και το ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε στη βάση ενός σχεδίου, ενός σχεδιασμού για να αναβαθμίσουμε το δικό μας ρόλο. Είναι βασικό η Κύπρος να αξιοποιήσει τη γεω-στρατηγική της θέση. Είμαστε πίσω από τα γεγονότα και θα πρέπει, επιτέλους, να καταφέρουμε να βρεθούμε μπροστά», σημείωσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών.