09 Φεβρουαρίου 2013

Ο… Σοτσι-αλισμός της μαφίας

ROSSIAΡΩΣΙΑ Ο Πούτιν απέλυσε τον αντιπρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής ρίχνοντάς του ευθύνες γιά τις καθυστερήσεις και τις υπερτιμολογήσεις των έργων για τη Χεμερινή Ολυμπιάδα του 2014 στην πόλη Σότσι
ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
Ποιος είδε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν τον φοβήθηκε, καθώς απέλυε μπροστά στις κάμερες τον αντιπρόεδρο της ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ειρωνευόταν τα στελέχη, που έχουν αναλάβει την προετοιμασία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014 με ένα δολοφονικό «Ωραία δουλεύετε…». Αυτή ήταν η κατάληξη της δημόσιας συνομιλίας του Ρώσου προέδρου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντμίτρι Κοζάκ πάνω από τη μακέτα του πλέον ίσως καθυστερημένου έργου των Ολυμπιακών, του χιονοδρομικού κέντρου, που κατασκευάζει η εταιρεία «Κράσναγια Πολιάνα», όπως λέγεται το ιστορικό χωριό με μεγάλο κάποτε ελληνικό πληθυσμό στην οροσειρά του Καυκάσου, όπου και η αγαπημένη εξοχική κατοικία του ιδίου του Β. Πούτιν.

 Επιθεωρώντας τα έργα, που έχουν συνδεθεί με το προσωπικό του όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής, ο Ρώσος ηγέτης ανακάλυψε αίφνης ότι το συγκεκριμένο έργο, που έδωσε την αφορμή της «ήρεμης έκρηξης» του, έχει καθυστερήσει ήδη περισσότερο από δύο χρόνια και θα είναι έτοιμο προς χρήση τον Σεπτέμβριο, μόλις πέντε μήνες δηλαδή πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και αυτό έπρεπε να έχει συμβεί από το καλοκαίρι του 2011.

Αναζητώντας τον λόγο της καθυστέρησης ο Β. Πούτιν έδειξε να ανακαλύπτει υπό το φως των τηλεοπτικών προβολέων όχι μόνο ότι το αρχικώς προϋπολογισμένο για 30 εκατ. ευρώ έργο έχει ήδη υπερτιμολογηθεί κι έχει φθάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και ότι αιτία της καθυστέρησης είναι η κατασκευαστική εταιρεία του αντιπροέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας Αχμέντ Μπιλάλοφ, η οποία είχε ώς πρόσφατα την ευθύνη του έργου, αλλά ουσιαστικά το εγκατέλειψε αναγκάζοντας τη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της χώρας Σμπερμπάνκ να αναλάβει τη χρηματοδότησή του.

«Η χρηματοδότηση γίνεται εξ ιδίων πόρων», προσπάθησε να μπαλώσει τα πράγματα στη συνομιλία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Κόζακ, βαραίνοντας μάλλον το κλίμα απέναντι σε έναν εμφανώς εκνευρισμένο Β. Πούτιν, που ήθελε να στείλει το μήνυμα «ώς εδώ!». «Πού είναι τώρα ο σύντροφος Μπιλάλοφ;» ρώτησε ειρωνικά ο Ρώσος ηγέτης, για να μάθει ότι ο 42χρονος πρώην βουλευτής, εκτός από αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας, είναι και επικεφαλής της εταιρείας «Θέρετρα του Βορείου Καυκάσου», που έχει αναλάβει ευρύτερα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή. Παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι σημασία έχει η προώθηση των έργων και όχι οι «αλλαγές στελεχών», οι δημόσιες παρατηρήσεις Πούτιν σήμαναν τον ακαριαίο «αποκεφαλισμό» του Μπιλάλοφ και από τα δύο αξιώματά του, με μόνη εκκρεμότητα την τεχνική διαδικασία της αποπομπής του έπειτα από τυπική συνεδρίαση της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το κλίμα γύρω από το πρώτο κορυφαίο πολιτικο-αθλητικό γεγονός της νέας θητείας Β. Πούτιν έχει επιβαρυνθεί, καθώς η προσπάθεια ανάδειξης του προσώπου της νέας Ρωσίας σημαδεύτηκε μέχρι στιγμής από την έως τώρα δαπάνη του ποσού-ρεκόρ των 38 δισ. ευρώ, δηλαδή 25 φορές περισσότερα από όσο στοίχισαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Βανκούβερ και κατά 8 δισ. ευρώ πάνω από όσα ξόδεψε η Κίνα για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Η ρωσική αντιπολίτευση καταγγέλλει χορούς «διεφθαρμένων δισεκατομμυρίων», παρατηρώντας ότι αν οι δρόμοι του Σότσι είχαν στρωθεί με χρυσό ή μαύρο χαβιάρι θα μπορούσαν ενδεχομένως να στοιχίσουν λιγότερο.

Με την προπαγανδιστική μηχανή του Κρεμλίνου να έχει βάλει μπροστά την αντίστροφή μέτρηση ένα χρόνο πριν τους Αγώνες, το «κρανίο» του Μπιλάλοφ φαίνεται πως είναι απλώς το πρώτο, που θα κατρακυλήσει από τον Καύκασο ωσότου στεριώσουν οι διακηρυγμένοι ως οι πιο μεγαλεπήβολοι στην ιστορία Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες…
 avgerinos@ellada-russia.gr