05 Ιανουαρίου 2016

Διεθνοποιείται το κουρδικό ζήτημα της Τουρκίας Oμάδα δικηγόρων προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Του Νίκου Στέλγια


Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά και κουρδικά μέσα ενημέρωσης από το βράδυ της Παρασκευής, πλέον το κουρδικό ζήτημα της Τουρκίας έχει μεταφερθεί στο διεθνές προσκήνιο.
Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες, μια ομάδα δικηγόρων από την τουρκική επαρχία Μπάτμαν προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και ζήτησαν την έκδοση μιας απόφαση σχετικά με την παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας, όπου εφαρμόζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας και συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στο κουρδικό κίνημα.

Η προσφυγή των δικηγόρων ήρθε ύστερα από πρόσφατη απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο δεν διαπίστωσε καμία παραβίαση δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το ΕΔΑΔ ξεκίνησε να μελετά αμέσως την προσφυγή των Τούρκων δικηγόρων. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένες εξέλιξης, το ΕΔΑΔ ζήτησε από την Τουρκία να απαντήσει σε μια σειρά κρίσιμης σημασίας ερωτημάτων, τα οποία αφορούν στην εξασφάλιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Το δικαστήριο ζήτησε να πληροφορηθεί από την τουρκική πλευρά για το αν σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν οι σχετικές πρόνοιες για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού και την παροχή βασικών υπηρεσιών στους πολίτες. 

Η σημασία της νέας εξέλιξης
Σύμφωνα με τους Τούρκους δικηγόρους, το ΕΔΑΔ έχει δώσει διορία μερικών ημερών στο τουρκικό κράτος. Σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί με αυτό το κάλεσμα και δεν καταφέρει να απαντήσει διεξοδικά στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, το ΕΔΑΔ ενδέχεται να αποφασίσει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. 


Το κουρδικό ζήτημα διεθνοποιείται
Οι προσεκτικοί αναλυτές αποδίδουν μεγάλη σημασία στη νέα εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά ένας διεθνής και ευρωπαϊκός θεσμός επεμβαίνει στο κουρδικό ζήτημα. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αναφορές του ξένου Τύπου στην ανθρωπιστική κρίση στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Τουρκίας.

www.kathimerini.com.cy