05 Ιανουαρίου 2016

Τουρκία: Διαδηλώσεις υπέρ της αυτονομίας των Κούρδων ετοιμάζει το HDP


Τουρκία: Διαδηλώσεις υπέρ της αυτονομίας των Κούρδων ετοιμάζει το HDP

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα HDP προγραμματίζει διαδηλώσεις υπέρ της αυτονόμησης και αυτοδιοίκησης των Κούρδων της Τουρκίας πριν τα τέλη Ιανουαρίου, σε μια περίοδο που ένας εκ των συμπροέδρων του ερευνάται, έπειτα από δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριζε την αυτονόμηση και μεγαλύτερη αυτοδιαχείριση της κουρδικής μειονότητας στην γειτονική χώρα.

Ο Σελαχατίν Δεμιρτάς ήταν ένας εκ των συμμετεχόντων σε διήμερη συνδιάσκεψη κουρδικών ομάδων που υποστήριζαν να δοθούν στους Κούρδους μεγαλύτερες ελευθερίες και αυτονομίες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είπε πως "θα υπάρξει Κουρδιστάν μέσα στον επόμενο αιώνα και θα περιλαμβάνει ένα ανεξάρτητο κράτος". Έπειτα από τις δηλώσεις του αυτές, ο Τούρκος εισαγγελέας διέταξε να ερευνηθεί το θέμα, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε πως υποστηρίζει τέτοιου είδους ποινικές έρευνες προς τους αρχηγούς του HDP για τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση των Κούρδων.

Εκπρόσωπος του HDP, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, είπε πως το κόμμα θα πραγματοποιήσει διαδηλώσεις κάτω από το σύνθημα "Αυτονομία και δημοκρατική Τουρκία".
ΑΥΓΗ