05 Ιανουαρίου 2016

Εξομάλυνση με το Ισραήλ και σκλήρυνση στο Κουρδικό λέει ο Ερντογάν Του Νίκου Στέλγια

Με μια νέα τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας τάσσεται υπέρ της εξομάλυνσης και της ομαλοποίησης των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τη συγκεκριμένη εξέλιξη «αναγκαία» για την υπεράσπιση και την κατοχύρωση των ζωτικών συμφερόντων της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση δέχεται κριτική στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του τουρκικού Τύπου, ο κ. Ερντογάν αναφέρεται στο ενδεχόμενο της εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ. Επίσης, υπενθυμίζει τους όρους της δικής του πλευράς: «Οι όροι μας είναι ξεκάθαροι. Συγνώμη, αποζημιώσεις και άρση του εμπάργκο. Στο θέμα του εμπάργκο, είπαν ότι «μπορούν να περάσουν στη Γάζα αγαθά και οικοδομικά υλικά μέσω Τουρκίας». Αυτό δεν αποτυπώνεται καθαρά στο γραπτό κείμενο. Ένα άλλο θέμα στο οποίο δίνουμε σημασία είναι το ιερό τέμενος του Αλ Ακσά. Το Ισραήλ στην περιοχή έχει ανάγκη μια χώρα σαν την Τουρκία. Και οφείλουμε να δεχθούμε ότι κι εμείς έχουμε ανάγκη το Ισραήλ. Αυτό είναι μια πραγματικότητα στην περιοχή».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Ερντογάν τονίζει: «Αν καταφέρουμε να κάνουμε τα αναγκαία βήματα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας ειλικρίνειας, θα έρθει και η εξομάλυνση». Η δήλωση ότι η Τουρκία έχει ανάγκη το Ισραήλ δέχεται κριτική στο εσωτερικό της Τουρκίας με πολλούς κύκλους της αντιπολίτευσης για τους λόγους, τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει την στρατηγική του απέναντι στο Ισραήλ.

Έρχεται η άρση της ασυλίας των Κούρδων βουλευτώνΜπορεί στο ζήτημα της κρίσης με το Ισραήλ, ο Πρόεδρος Ερντογάν να επιλέγει μια πιο διπλωματική γραμμή εξαιτίας των ζωτικών συμφερόντων της χώρας του, ωστόσο, στο κουρδικό ζήτημα ο ίδιος και η κυβέρνησή του παρουσιάζουν σημάδια σκλήρυνσης της στάσης τους. Συγκεκριμένα, με τις νέες δηλώσεις του, ο Τούρκος Πρόεδρος ανοίγει τον δρόμο για την άρση της ασυλίας των Κούρδων βουλευτών.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ερντογάν τονίζει τα εξής: «Οι πρόσφατες δηλώσεις των δύο συμπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών συνιστούν αδίκημα, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Οι Εισαγγελείς ξεκίνησαν τις διαδικασίες. Αυτά τα θέματα πρέπει να παρακολουθούνται».

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος επισημαίνει το εξής: «Η διαδικασία που θα ξεκινήσει με την άρση της ασυλίας, νομίζω ότι θα επηρεάσει στη θετική κατεύθυνση το κλίμα στη χώρα μας, όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν είναι δυνατό να αποδεχόμαστε μηνύματα στην κατεύθυνση της διάσπασης και διαμελισμού της χώρας.  Δεν είναι ποτέ δυνατό να αποδεχτούμε ένα κράτος εν κράτει. Προβλέπονται οι αναγκαίες απαντήσεις, κυρώσεις προς επιβολή, δικαστικοί μηχανισμοί, κατά τέτοιων ενεργειών.

Στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας υπάρχουν πάνω από 160 σχετικοί φάκελοι. Θα μελετηθεί το περιεχόμενό τους, θα τεθεί επί τάπητος, θα συζητηθεί, και θα ληφθούν ανάλογα μέτρα».
Όσον αφορά στο κλείσιμο του κόμματος, ας μην τεθεί τέτοιο θέμα. Ένα αδίκημα ενδέχεται να διαπράττεται από βουλευτές, δημάρχους ή άλλους αξιωματούχους. Αλλά, όποιος διαπράττει αδίκημα πρέπει να πληρώνει το σχετικό τίμημα. Οι Εισαγγελείς του Ντιγιάρμπακιρ και της Άγκυρας έχουν ξεκινήσει έρευνες και σε αυτό το πλαίσιο θα προβούν σε κάποιες αξιολογήσεις. http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=228277