05 Ιανουαρίου 2016

«Ιστορική» ποινή φυλάκισης σε Κούρδο δήμαρχο Το κουρδικό κίνημα κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «πολιτική γενοκτονία» Του Νίκου Στέλγια


Πολιτικό σεισμό προκαλεί στην Τουρκία, η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης να επιβάλλει σε Κούρδο πολιτικό και δήμαρχο ποινή φυλάκισης.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου του Bαν, Μπεκίρ Καγιά, ο οποίος είχε εκλεγεί με το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), καταδικάστηκε σήμερα σε 15ετή κάθειρξη, στο πλαίσιο της δίκης του KCK, με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.
Η είδηση κάνει τον γύρω των μεγάλων τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή έχει διακόψει την λειτουργία της η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Βαν.

Από την άλλη, κατά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Πρόεδρο του ΜΗΡ, Ντεχλέτ Μπαχτσελί, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η άρση ασυλίας των βουλευτών του ΗDP, για την οποία, ο Τύπος γράφει ότι αναμένεται το ΜΗΡ να προσφέρει τη στήριξή του στη σχετική πρόταση του ΑΚΡ.

Η νέα εξέλιξη ρίχνει φως στην αποφασιστικότητα του τουρκικού κράτους για την αποδυνάμωση του κουρδικού κινήματος με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Την ίδια στιγμή, τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «εκστρατεία πολιτικής εξόντωσης ή γενοκτονίας». 

http://kathimerini.com.cy