27 Σεπτεμβρίου 2015

Το “όνειρο” της αναδιάρθρωσης, οι προσδοκίες του Αλέξη, και ο Ομπάμα

Το “όνειρο” της αναδιάρθρωσης, οι προσδοκίες του Αλέξη, και ο ΟμπάμαΤου ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Με μεγάλες προσδοκίες φτάνει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του επίσημη παρουσία σε γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στη διάρκειά της, θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν οι πιό μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος εκφώνησε την ομιλία του την Παρασκευή το πρωί, και οι προέδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπάρακ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν.
Για τον Ελληνα πρωθυπουργό, που προκάλεσε το ευρωπαϊκό κατεστημένο και σύστημα από τον Ιανουάριο που εκλέχθηκε μέχρι και σήμερα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τον συναντήσουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και τα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αμερικής, που του ζήτησαν συνεντεύξεις. Ομως, ο κ. Τσίπρας εστιάζει την προσοχή του στον αμερικανικό παράγοντα, καθώς μόνο οι Αμερικανοί έχουν ειλικρινώς προσφέρει «χείραν φιλίας» στον ίδιο και τον ελληνικό λαό στη διάρκεια του τελευταίου ταραγμένου εννεαμήνου, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την σκληρότητα των δανειστών, οι οποίοι του επέβαλαν το τρίτο Μνημόνιο.

Η τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Πέμπτη το απόγευμα με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα έγινε σε καλό κλίμα και η συζήτηση διεξήχθη με εποικοδομητικό τρόπο και σε πνεύμα αλληλοσεβασμού. Ο Αμερικανός ηγέτης παραμένει υποστηρικτής της ελληνικής υπόθεσης και συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για να εξέλθει η χώρα μας της οικονομικής κρίσης. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στις συζητήσεις και επαφές που έχει με Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρεται πάντα στην Ελλάδα και τα πάθη της. Το ίδιο έπραξε και την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, όταν τηλεφώνησε στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Δεν είναι «αίνιγμα» το τι μπορεί να αναμένει ο Ελληνας πρωθυπουργός από τον Μπάρακ Ομπάμα και την αμερικανική κυβέρνηση, διότι τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο υπουργός των Οικονομικών, Τζακ Λιού, ο οποίος είναι ο βασικός συνομιλητής των ομολόγων του των χωρών μελών της Ευρωζώνης, έχουν ξεκαθαρισμένη άποψη και θέση για την ελληνική κρίση.

Η Αμερική απορρίπτει τη λιτότητα και υποστηρίζει την ανάπτυξη. Αλλωστε ήταν αυτή η θέση ένα από τα βασικά θέματα της συνομιλίας του κ. Τσίπρα με τον κ. Ομπάμα. Ξεκινώντας με το δεδομένο αυτό, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να «οικοδομήσει» στην υποστήριξη που του προσφέρουν οι Αμερικανοί, και η οποία τέθηκε σε κίνδυνο την Ανοιξη όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης σχεδίασε το σχετικό νόμο για τους ασθενείς κρατούμενους στα «μέτρα» του Σάββα Ξηρού, με αποτέλεσμα να εξοργιστούν στην Ουάσιγκτον.

Επίσης, η επίσημη Αμερική υποστηρίζει το αίτημα του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ο κ. Ομπάμα έχει προωθήσει την ιδέα στις συζητήσεις που έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει εξηγήσει στον κ. Λιού τον τρόπο με τον οποίο η ίδια και οι συνερτγάτες της βλέπουν την αναδιάρθρωση και ο Αμερικανός υπουργός συμφωνεί απόλυτα. Τόσο η κ. Λαγκάρντ όσο και ο Λευκός Οίκος, πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο χωρίς γενναία αναδιάρθρωση, και διαφωνούν με τους Ευρωπαίους δανειστές, οι οποίοι αντιστέκονται ακόμα και στην ιδέα μίας απλής ελάφρυνσης του χρέους.

Στα θέματα της οικονομίας ο κ. Τσίπρας έχει βρει ένα ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου. Ομως, η υποστήριξη αυτή δεν είναι ανέξοδη για τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για να επιτύχει την «ευεργεσία» της αναδιάρθρωσης. Στο Λευκό Οίκο πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να οδηγήσουν στην αναδιάρθρωση ως επιβράβευση της ελληνικής προσπάθειας και προσωπικά του κ. Τσίπρα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα της οικονομίας, αλλά και τα διεθνή ζητήματα που θα θέσουν οι Αμερικανοί, στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του Τζον Κέρι, στο ξενοδοχείο New York Palace. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εμφανιστεί στη συνάντηση για να γνωρίσει τον κ. Κέρι, οπότε θα έχει την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τις αμερικανικές απόψεις και να καταθέσει τις δικές του ανησυχίες για το Ελληνικό Πρόγραμμα και τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει κοινωνικά τον Πρόεδρο Ομπάμα, τόσο στο γεύμα που παραθέτει προς τιμή όλων των ηγετών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, όσο και στην καθιερωμένη δεξίωση του πλανητάρχη προς τους αρχηγούς όλων των ξένων αποστολών. Αν και οι δεξιώσεις και τα γεύματα δεν είναι χώροι για σοβαρές συζητήσεις, εν τούτοις οι ηγέτες έχουν τη δυνατότητα να καταγράφονται οι απόψεις τους και αυτό θα επιδιώξει ο κ. Τσίπρας. Πάντως, η αμερικανική πλευρά προσπαθεί να εξεύρει έστω και ελάχιστο χρόνο από το βαρύ πρόγραμμα του κ. Ομπάμα, αν και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, αποκλείουν την πιθανότητα διμερούς συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM