13 Ιανουαρίου 2015

Στη φυλακή άναψε η φωτιά της τζιχάντ

ΠΑΡΙΣΙ. Το 2005, η αστυνομία του Παρισιού διέλυε πυρήνα μουσουλμάνων που είχε αναλάβει την προώθηση στο Ιράκ νέων από τα υποβαθμισμένα προάστια, με στόχο την ένταξή τους στις τάξεις των σουνιτών ανταρτών.
Ο πυρήνας αυτός είχε δημιουργηθεί από νέους μουσουλμάνους που συνήθιζαν να αθλούνται στο πάρκο των Μπιτ Σομόν (Buttes-Chaumont) στο Βορειοανατολικό Παρίσι. Αλλοτε, η ομάδα συναντιόταν σε παρακείμενα διαμερίσματα, όπου ο ιμάμης τούς δίδασκε το κήρυγμα του μίσους, όπως εξηγεί σε άρθρο του στους New York Times ο Jim Yardley. Οι Αρχές της Γαλλίας εκφράζουν σήμερα ανησυχίες ότι και άλλες αντίστοιχες ομάδες δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα, περνώντας μάλιστα απαρατήρητες.

Υστερα από τη διάλυση του πυρήνα, ο μικρότερος από τους αδελφούς Κουατσί εκμεταλλεύτηκε το πέρασμά του από τις φυλακές για να διδαχθεί τα μυστικά του ιερού πολέμου από Γαλλοαλγερινό βετεράνο του πολέμου αυτού, υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της ακυρωθείσας επίθεσης κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι το 2001. Εκεί στρατολογήθηκε και ο διαρρήκτης Αμεντί Κουλιμπαλί, ο άνθρωπος που σκότωσε τέσσερις ομήρους στο εβραϊκό παντοπωλείο της Πορτ ντε Βενσέν.

Ο ιμάμης του πυρήνα, Φαρίντ Μπενιετού, ασπάσθηκε την ακραία μορφή του σαλαφιστικού Ισλάμ προτού εκδιωχθεί από ισλαμικό τέμενος της πρωτεύουσας για τον φανατισμό του. Ο Μπενιετού, όμως, επέλεξε εντέλει άλλη οδό, εγκαταλείποντας τον σαλαφισμό για να εργαστεί σε νοσοκομείο του Παρισιού, από όπου και απολύθηκε αυτή την εβδομάδα, πληρώνοντας το τίμημα για το παρελθόν του.
http://www.kathimerini.gr/kosmos