13 Ιανουαρίου 2015

Η Τουρκία εδραιώνει φιλικό καθεστώς στην Λιβύη

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201501/194764/images/det_tourkialivii.jpg
Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν από ένα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Βόρεια Αφρική.
 Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, οι οποίες βρίσκουν αντίκτυπο στον τουρκικό και στον αραβικό τύπο, η τουρκική κυβέρνηση στην Λιβύη προχωρά στην υποστήριξη ενός νέου καθεστώτος, το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον κύκλο συνεργατών του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα προχωρά στην σύσφιξη των σχέσεων της με την ομάδα του Ομάρ Χασί, η οποία πριν από λίγους μήνες ανέτρεψε την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Στην νέα περίοδο, η Τουρκία αναλαμβάνει την δημιουργία ενός πλωτού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύς 250 Megawatt.  Ακόμη, οι Τουρκικές Αερογραμμές, οι οποίες έχουν διακόψει τις πτήσεις τους στην Τρίπολη, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αλ Αλμπράκ, το οποίο ελέγχεται από τους ανθρώπους του Χασί.
 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας «Ντικέν», πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε στην Λιβύη τον στενό συνεργάτη του Εμρουλλάχ Ισλέρ για την σύσφιξη των σχέσεων της Άγκυρας με τους επαναστάτες της Λιβύης. Παράλληλα, αντιπροσωπεία των επαναστατών επισκέφθηκε την Άγκυρα.  Οι νέες εξελίξεις έρχονται στον απόηχο της αυστηρής προειδοποίησης της επίσημης κυβέρνησης της Λιβύης προς την Τουρκία. Πριν από λίγες ημέρες, η Πολεμική Αεροπορία, η οποία ελέγχεται από την επίσημη κυβέρνηση προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να καταρρίψει όσα τουρκικά αεροπλάνα εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Λιβύης.  Τα νέα βήματα της Άγκυρας έρχονται να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Για πρώτη φορά, η Τουρκία προχωρά στην εγκαθίδρυση μιας φιλοτουρκικής κυβέρνησης σε μια αραβική χώρα. Την ίδια στιγμή, ορθώνει το ανάστημα της στον άξονα Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας.
ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ