13 Ιανουαρίου 2015

Το πάνω χέρι στον πόλεμο πετρελαίου έχει η Σ. Αραβία

-Στα πενήντα δολάρια το βαρέλι έφτασε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Μια τιμή κάπου στο μισό από όσο βρισκόταν πριν από έξι περίπου μήνες. Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς είναι αν θα συνεχιστεί η κατρακύλα, ή για πόσο καιρό θα συνεχίσουν οι τιμές να βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο. Οι χαμηλές τιμές είναι αλήθεια ότι έχουν δώσει ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Φτηνότερο πετρέλαιο σημαίνει περισσότερα χρήματα στις τσέπες των καταναλωτών που επιθυμούν η παρούσα κατάσταση να συνεχιστεί για όσο καιρό περισσότερο γίνεται. Φυσικά κανένας δεν πιστεύει πως οι σημερινές τιμές θα κρατήσουν για πάντα. Όμως, οι ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι τιμές είτε πρόκειται να μειωθούν και άλλο, είτε δεν πρόκειται να ανακάμψουν πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής του ενεργειακού επενδυτικού οίκου Jefferies & Co, σε εκδήλωση για στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο Χιούστον την περασμένη εβδομάδα, ότι «αυτό το περιβάλλον αγοράς θα κρατήσει αρκετά».

Τα καλά νέα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις είναι κακά νέα για τους παραγωγούς πετρελαίου. Ανάμεσά τους είναι χώρες όπως η Βενεζουέλα, το Ιράν και η Ρωσία, που υποστηρίζουν πως ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης έχει μικρή επιρροή στα τεκταινόμενα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Για αυτό και θεωρούν πως η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού είναι πρωτίστως πολιτική κίνηση από τη Σαουδική Αραβία, που με τη βοήθεια των ΗΠΑ βρήκε ευκαιρία να χτυπήσει, με όπλο το πετρέλαιο, τους αντιπάλους της.
Για αυτό και κοινό μέτωπο ενάντια στη Σαουδική Αραβία, και στα «παιγνίδια» που παίζει το Ριάντ με την υποτίμηση του πετρελαίου, συγκροτούν Βενεζουέλα και Ιράν. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο επισκέφτηκε το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής, στην προσπάθειά του να βρει συμμάχους και κυρίως τρόπους να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου. Τα λόγια είναι εύκολα. Στην πράξη, το Ιράν και η Βενεζουέλα είναι από τα αδύναμα μέλη του ΟΠΕΚ και μπροστά στη Σαουδική Αραβία πολύ λίγα μπορούν να πετύχουν. Εκτός μεγάλου απροόπτου, το Ριάντ βρίσκεται πολύ κοντά στο να πετύχει αυτό που θέλει.