13 Ιανουαρίου 2015

Σκοτεινός ο ρόλος της Τουρκίας στα χτυπήματα του Παρισιού Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε σταθμό διασύνδεσης για εξτρεμιστικά στοιχεία

http://data1.ibtimes.co.in/en/full/555696/french-president-francois-hollande-went-around-hugging-all-world-leaders-when-it-came-turkish.png?w=584&h=330&l=50&t=40
Του Νίκου Στέλγια Με την νέα δήλωση της, η Άγκυρα επιβεβαιώνει ότι στις 2 Ιανουαρίου, η Hayat Boumedienne εισήλθε στην Τουρκία. Η κοπέλα, η οποία εμπλέκεται στα χτυπήματα του Παρισιού παρέμεινε στην χωρά τουλάχιστον μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Στην συνέχεια, οι τουρκικές αρχές έχασαν το σήμα του κινητού της μέσα στα εδάφη της Συρίας.  Σε σχετική δήλωση προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Χθες, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι είναι αδύνατον για την κυβέρνηση του να παρακολουθεί ξένους πολίτες, οι οποίες διακινούνται μέσω της χώρας του δίχως την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.   Οι έμπειροι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι η υπόθεση της Boumedienne αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σχετικά με τον ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η Τουρκία στην δράση των εξτρεμιστικών στοιχείων. Ο αναλυτής Φεχίμ Τάστεκιν, ο οποίος παρακολουθεί τον ρόλο της χώρας του στην Συρία και στο Ιράκ, τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε σταθμό διασύνδεσης για εξτρεμιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν αναπτύξει δράση στην Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες αραβικές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χώρα του, ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου δέχεται μεγάλη κριτική σχετικά με την χθεσινή παρουσία του στην μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας, η οποία έλαβε χώρα στην γαλλική πρωτεύουσα. Πολλοί είναι οι αναλυτές και οι πολίτες, οι οποίοι κάνουν λόγο για «διπροσωπία» καθώς η κυβέρνηση του κ. Νταβούτογλου φέρεται να παρέχει έμμεση υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος και σε άλλα εξτρεμιστικά στοιχεία της Συρίας και του Ιράκ.

Υποκρισία από πλευράς Νταβούτογλου
Αυτή τη στιγμή περίπου 70 δημοσιογράφοι δικάζονται από το τουρκικό κράτος με την κατηγορία ότι αναφέρθηκαν σε θέματα διαφθοράς του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμα έχουν φυλακιστεί συντάκτες μέσων για την διασύνδεση τους με την Φετιουλάχ Γκιουλέν η οποία κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά της κυβερνήσεως της Τουρκίας.Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Reporters Without Borders έχει κατατάξει την Τουρκία στην 154η θέση, μεταξύ της Αιγύπτου (159η θέση) και της Ρωσίας (148η θέση), της ετήσιας αναφοράς περί ελευθερίας του λόγου στη δημοσιογραφία (Press Freedom Index).