"Μέτρια" ήταν η συμβολή των επιχειρήσεων αυτών στην καταπολέμηση των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, πρόσθετε η υπηρεσία πληροφοριών στον συνοπτικό πίνακα της έκθεσής της υπό τον τίτλο "Πώς οι επιχειρήσεις εναντίον 'στόχων υψηλής αξίας' γίνονται δραστικό εργαλείο κατά της ένοπλης δράσης".
"Ο συνασπισμός κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες από το 2001 για να στοχοθετεί αξιωματούχους Ταλιμπάν, αλλά η περιορισμένη επιρροή της (αφγανικής) κυβέρνησης έξω από την Καμπούλ εμπόδισε την ολοκλήρωση των προσπαθειών κατά "στόχων υψηλής αξίας" στα άλλα στρατιωτικά και μη στρατιωτικά στοιχεία της καταπολέμησης της εξέγερσης", τόνιζε η CIA."Η χρήση από τα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν του Πακιστάν ως ασύλου περιέπλεξε επίσης τις προσπάθειες στοχοθέτησης των προσώπων μεγάλης αξίας". Επιπλέον οι Ταλιμπάν "έχουν πολύ μεγάλη ικανότητα να αντικαθιστούν τους αξιωματούχους τους που έχουν σκοτωθεί", υπογράμμιζε η CIA.Στο Ιράκ, η Αλ Κάιντα έχασε αρχικά ορισμένους από τους αξιωματούχους της και πολλούς εμίρηδες αλλά "οι απώλειες αυτές δεν επιβράδυναν ιδιαίτερα τη δυναμική της Αλ Κάιντα".
Ωστόσο επιχειρήσεις κατά στόχων υψηλής αξίας το 2007 προστέθηκαν στη συνέχεια στις επιχειρήσεις του συνασπισμού και των ιρακινών σουνιτών, γεγονός που "συνέβαλε στην εξασθένησή της έκτοτε".Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία επίσης αξιολόγησε τις επιχειρήσεις αυτές σε διάφορες χώρες (Περού, Κολομβία, Βόρεια Ιρλανδία, Αλγερία, Σρι Λάνκα, Ισραήλ για την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τη Χαμάς) παραδέχτηκε ότι είχαν "θετικά αποτελέσματα", "υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα" των ανταρτών, περιορίζοντας τους υποστηρικτές τους, διασπώντας το κίνημά τους ή αλλάζοντας τη στρατηγική τους απέναντι στην κυβέρνηση της κατά περίπτωση χώρας.
Ωστόσο η υπηρεσία παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές είχαν και "αρνητικές" συνέπειες, καθώς μπορούν "να αυξάνουν το επίπεδο υποστήριξης" στους αντάρτες και να επηρεάσουν έτσι ώστε η κυβέρνηση της κατά περίπτωση χώρας να "παραμελεί άλλες πλευρές της στρατηγικής της" εναντίον των ανταρτών. Οι επιχειρήσεις αυτές αλλοιώνουν επίσης τη στρατηγική των ανταρτών με τέτοιο τρόπο ώστε αυτοί να βγαίνουν "ευνοημένοι" από αυτό. Οι επιχειρήσεις "ενισχύουν τις σχέσεις μιας ένοπλης οργάνωσης με τους κατοίκους" ή "ριζοσπαστικοποιούν" τα εναπομείναντα στελέχη.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2009 πολλαπλασίασε έκτοτε τις αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις, που διεξάγονταν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως στο βορειο-δυτικό Πακιστάν.
Το 2010 ο ιστότοπος Wikileaks είχε αποκαλύψει 250.000 τηλεγραφήματα της αμερικανικής διπλωματίας και 500.000 στρατιωτικές εκθέσεις που είχαν χαρακτηριστεί "στρατιωτικό απόρρητο".
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113412825