19 Δεκεμβρίου 2014

H ¨ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ¨ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ¨Μέχρι σήμερα δεν μίλησα γιατί φοβήθηκα


Έγινε γνωστό πως ο Ογούν Σαμάστ-δράστης της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ υπέβαλε επτασέλιδη κατάθεση στον εισαγγελέα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος Γιουσούφ Χακί Ντογάν, που ερευνά την υπόθεση.
091220142033407711183

Στην κατάθεση του λέει πως στις 17/1/2007 αγόρασε εισιτήριο με την επωνυμία ¨κ. Ογούν¨ και ξεκίνησε για την Κωνσταντινούπολη : ¨Ο Γιασίν μου είπε «Θα τον πυροβολήσεις απευθείας, με αυτό τον τρόπο θα περάσει η υπογραφή μας». Μου έδωσε μια σημαία και μου είπε «Επιστρέφοντας με το λεωφορείο στην Τραπεζούντα θα σε συλλάβουν στην Σαμψούντα. Εάν σε συλλάβουν εδώ, (σχ : εννοεί την Τραπεζούντα) τότε ο διευθυντής Ραμαζάν (σχ : Ραμαζάν Ακγιουρέκ, ο τότε αστυνομικός διευθυντής Τραπεζούντας) θα αποκαλυφθεί». Μετά το μεσημέρι ανέβηκα στο λεωφορείο και ξεκίνησα για Κωνσταντινούπολη. Ήξερα πως θα με συλλάβουν στην Σαμψούντα διότι μου το είχε πει ο Γιασίν. Μα δεν είχα πρόθεση να διαφύγω. Απλά δεν ήθελα να συλληφθώ επιτόπου στον τόπο του περιστατικού¨.

Στην κατάθεση του ο Σαμάστ αναφέρει πως την μέρα του περιστατικού πήγε στην οδό Χαλασκάργκαζί όπου βρισκόταν τα γραφεία της εφημερίδας Άγος… : ¨Είδα από την οδό Σαφάκ δύο άτομα τα οποία με παρακολουθούσαν και συνεχώς κινούνταν μαζί μου. Από καρτοτηλέφωνο επικοινώνησα με τον Γιασίν Χαγιάλ και του είπα «Αδερφέ με παρακολουθούνε κάποιοι, οι οποίοι φαίνεται να είναι αστυνομικοί». Ο Γιασίν σα να το ήξερε με βέβαιο τρόπο μου είπε πως «Ναι μπορεί, αλλά μην ανησυχείς, δικοί μας είναι». Ο χώρος όπου με παρακολουθούσαν ήταν δίπλα στην τράπεζα Ακμπάνκ. Δηλαδή  με το βίντεο από την τράπεζα μπορούσε γίνει ταυτοποίηση. Αλλά επειδή τότε σβήστηκαν τα βίντεο της τράπεζας, δεν υπήρξε εντόπιση. Πιστεύω πως αυτά τα δύο άτομα ήταν που έσβησαν τα βίντεο από τις κάμερες της τράπεζας. Ξεκάθαρα είδα δύο άτομα. Μάλιστα αν μου τους δείξετε τώρα μπορώ και να τους αναγνωρίσω. Ο ένας εξ αυτών ήταν κοντός φορούσε σκούφο και γκρι παλτό. Ο άλλος ήταν ψηλός με γένια και φαλακρός. Τα μαλλιά στο πρόσθιο μέρος του κεφαλιού του είχαν πέσει¨

Ο Σαμάστ αναφέρει πως μετά το περιστατικό με την παρακολούθηση πήγε σε ένα ιντερνέτ καφέ και κρύφτηκε για μια ώρα και ότι η πρώτη του απόπειρα δεν ήταν πετυχημένη καθώς ο Χραντ Ντινκ μπήκε στην τράπεζα Ακμπάνκ. Μετά όμως όπως αναφέρει όταν βγήκε από την τράπεζα, πήγε δίπλα του και τον πυροβόλησε 2-3 φορές.
¨ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΟΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ ΤΟΝ ΓΙΑΣΙΝ¨
Ο Σαμάστ λέει πως σύμφωνα με όσα του είπε ο κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία Γιασίν Χαγιάλ, όλα τα είχε ρυθμίσει η αστυνομία : ¨Ο Γιασίν ξεκάθαρα δήλωνε πως αυτός ήταν που είχε δείρει τον ιερέα Σαντόρο (σχ μετάφρ : ο μετέπειτα δολοφονημένος μέσα στην εκκλησία καθολικός ιερέας). Επίσης μετείχε στην επίθεση κατά των μελών της TAYAD (σχ. μεταφρ : σύλλογος αλληλεγγύης κρατουμένων).Άλλωστε και σε βίντεο φαίνεται πως το άτομο που επιβαίνει πάνω στο αστυνομικό όχημα ακρέπ είναι ο Γιασίν Χαγιάλ. Εξ όσων ξέρω δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη. Εν ολίγοις τον Γιασίν τον προστάτευαν στην Τραπεζούντα και η αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή. Τον Γιασίν τον στήριζε και ο Ερχάν Τουντζέλ¨.
Ο Ογούν Σαμάστ αναφέρει πως όταν τον συνέλαβαν στην Σαμψούντα δεν έδωσε κανενός το όνομα αλλά ούτε και στο δικαστήριο ανηλίκων όπου τον είχαν πάει δεν είπε τίποτε, διότι όπως είπε φοβόταν. Ο Σαμάστ γράφει πως ¨Στην φυλακή δέχτηκα επίθεση.  Στο όχημα μεταφοράς κρατουμένων έγινε επιθεση με βόμβες. Στο δικαστήριο είχε γίνει τηλέφωνο για βόμβα. Αυτά όλα ήταν απειλές για μένα. Φοβήθηκα. Πιστεύοντας πως η επίδραση της παρουσίας των Αλή Φουάτ Γιλμαζέρ και Ραμαζάν Ακγιουρέκ εξαφανίστηκε πια, νίκησα τον φόβο μου και αποφάσισα να μιλήσω¨.
…………
Ο Σαμάστ στην κατάθεση του λέει ότι του είχαν πει από πριν πως επειδή ήταν ανήλικος θα τιμωρηθεί μεν σε 10 χρόνια  φυλάκιση αλλά σε 4-5 χρόνια θα είναι έξω.
………….
DHA     9/12/2014
Σχ : Απίστευτη η δυσωδία που βγαίνει από την κατάθεση αυτή. Μερικές τηλεγραφικές πληροφορίες για το περιστατικό : Ο Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ δολοφονήθηκε από τον Ογούν Σαμάστ στις 19/1/2007. Ο ανήλικος τότε Σαμάστ οδηγήθηκε στην πράξη αυτή μετά από σχέδιο της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ! Το σχέδιο το εκτέλεσαν οι ¨εξωτερικοί συνεργάτες¨ της αστυνομίας Ερχάν Τουντζέλ και Γιασίν Χαγιάλ με τελικό εκτελεστή τον ανήλικο Σαμάστ. Και όλα όπως φαίνεται ήταν υπό την παρακολούθηση της αστυνομίας ! Στις ανακρίσεις που έγιναν τότε δεν επετράπη η έρευνα σε βάρος των σκατόμπατσων αυτών που μετείχαν στην δολοφονία… Τώρα μετά από 7-8 χρόνια καλούνται για κατάθεση….
http://tourkikanea.gr/2014/12/hrant-10/#more-49398