19 Δεκεμβρίου 2014

Το ρούβλι απειλεί την Τουρκία και ο Πούτιν κάνει "δώρο" την "βόρεια Κύπρο" στην Άγκυρα

Image


“Καμπανάκι κινδύνου” για την έτσι κι αλλιώς ευάλωτη τουρκική οικονομία από την νομισματική κρίση που αντιμετωπίζει η Ρωσία. Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει το χατήρι της Άγκυρας και μιλά για πρώτη φορά για “βόρεια” και “νότια Κύπρο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η νομισματική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Μόσχα. Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Τουρκίας μετά τη Γερμανία. Η Άγκυρα εξαρτάται ήδη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Παραδέχτηκε βέβαια ότι «η ρευστότητα που επικρατεί στις αγορές της Ρωσίας αναμένεται να έχει έναν αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας … Όμως εμείς δεν βλέπουμε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο», δήλωσε .
Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και οι επιπτώσεις που προκαλεί στις αναδυόμενες οικονομίες δεν θα έχει παρά έναν περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς η Τουρκία έχει «αποφασίσει να σεβαστεί τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας», 6 μήνες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί τον Ιούνιο στην Τουρκία. Αν και οι αριθμοί δεν τον επιβεβαιώνουν ο Νταβούτογλου επέμεινε ότι η τουρκική οικονομία “έχει γερές βάσεις, δεν πρέπει να ανησυχούμε», προσθέτοντας ότι η χώρα του θα σημειώσει πρόοδο με τη βοήθεια μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί ακόμα πιο ισχυρή απέναντι σε ενδεχόμενους κλυδωνισμούς. Ωστόσο για πρώτη φορά από το 2008 , η τουρκική οικονομία παρουσιάζει από τις αρχές του 2014 σοβαρές ενδείξεις επιβράδυνσης.

“Δώρο” Πούτιν για το Κυπριακό

Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας έχουν περάσει σε νέα φάση ,ειδικά μετά από το πρόσφατο ταξίδι Πούτιν στην Άγκυρα .Η Μόσχα μετά από τις δυτικές κυρώσεις στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα άλλαξε ρότα . Ενδεικτικό είναι ότι ο Πούτιν στην συνέντευξη που παραχωρεί κάθε χρόνο σαν ετήσιο απολογισμό αναφερόμενο στο Κυπριακό είπε : «Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, τη "Βόρεια" και την Κυπριακή Δημοκρατία στο Νότο, γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη θέση και να οδηγήσουμε την υπόθεση έως την επίλυση του προβλήματος, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο το "βόρειο", όσο και το "νότιο τμήμα" τής νήσου, τόσο το τουρκικό, όσο και το ελληνικό».
Και πρόσθεσε : «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, έτσι, είτε αλλιώς, αυτές επεκτείνονται και στη "Βόρεια Κύπρο" και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις».
Διαβάστε ακόμη:
Τι θα συμβεί αν η Ρωσία καταρρεύσει οικονομικά;
Ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία