19 Δεκεμβρίου 2014

Η παρέμβαση του κ. Μενέντεζ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, είναι γνωστός για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι ο άνθρωπος στον οποίο μπορεί να βρει στήριξη η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς αντιμάχεται το άδικο. Και η Κύπρος, από το 1974 και εντεύθεν, είναι θύμα της αδικίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματός της από την επιδρομική Τουρκία. Μιλώντας στην ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας, κι έχοντας πίσω του το χάρτη που δείχνει τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» και των τουρκικών πολεμικών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έκανε αναφορά σε εισβολή της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε μία περίοδο κατά την οποία κανείς σχεδόν δεν καταδικάζει την Τουρκία (οι εταίροι μας στην Ε.Ε. τη χαϊδεύουν, έστω κι εάν τους «φτύνει» η Άγκυρα), ο Αμερικανός αξιωματούχος έθεσε το θέμα ενώπιον της Γερουσίας, για να καταγγείλει την Τουρκία για τις μαξιμαλιστικές τις θέσεις αλλά και να ενημερώσει τους συναδέλφους του.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν χρειάζεται ειδικές συστάσεις. Είναι γνωστός για τη δράση του, τις παρεμβάσεις του για την Κύπρο, αλλά ευρύτερα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τούτο δεν σημαίνει πως δεν θα κάνουμε μνεία και δεν θα χαιρετίζουμε τις παρεμβάσεις του υπέρ των δικαίων της Κύπρου.
Είναι προφανές από την τοποθέτησή του πως δεν έθεσε ενώπιον της Γερουσίας μόνο τις παραβιάσεις σε βάρος της Κύπρου. Ήγειρε και το ευρύτερο θέμα της συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ προειδοποίησε πως υπάρχει μία δραματικά κλιμακούμενη μετατόπιση της Τουρκίας μακριά από τη δημοκρατία και τους εταίρους της στη Δύση, που κατά την άποψή του απαιτεί μια άμεση και δυναμική απάντηση

. Παράλληλα έκανε έκκληση προς την κυβέρνησή του αλλά και όλες τις πλευρές στη Γερουσία για να παρέμβουν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Αναγνωρίζοντας ότι η Κύπρος δεν μπορεί, λόγω μεγέθους και δύναμης, να ανατρέψει τα όσα επιχειρεί η Τουρκία να επιβάλει στην περιοχή, είπε πως «οι Κύπριοι χρειάζονται μια ισχυρή φωνή για το θέμα αυτό. Χρειάζονται εμείς να προτρέψουμε τον Πρόεδρο Ερντογάν να αποσυρθεί αμέσως από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ώστε οι συνομιλίες για την επανένωση να επαναληφθούν». Τέτοιες φωνές, τέτοιους φίλους χρειαζόμαστε.
- See more at: http://www.philenews.com