19 Δεκεμβρίου 2014

Ντογούζ Ντεριά: «Με απειλούν, όμως δεν τα παρατώ»

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΒΙΑΣΟΥΝ

Σωρεία απειλών από Τούρκους εθνικιστές, ακόμη και για βιασμό της ίδιας, δέχθηκε η Τουρκοκύπρια ακτιβίστρια και λεγόμενη βουλευτής Ντογούς Ντεριά, η οποία τόλμησε και όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στον τουρκικό στρατό, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ενώπιον της ψευδοβουλής, ότι το 1974 οι Τούρκοι στρατιώτες βίασαν Ελληνοκύπριες. Η κ. Ντεριά μίλησε αποκλειστικά στο Sigmalive, περιγράφοντας τις απειλές που δέχθηκε από Τούρκους εθνικιστές και εθνικιστικές οργανώσεις στα κατεχόμενα, μετά την ομιλία της στη «βουλή», στο πλαίσιο της οποίας άσκησε έντονη κριτική στην Τουρκία, εξαπολύοντας τα πυρά της κατά του τουρκικού στρατού. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να σιωπήσει και κάλεσε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε ενότητα.

Την είπαν προδότρια
«Δέχθηκα επίθεση στα social media, όπου με απείλησαν ότι θα με βιάσουν. Μου είπαν ότι κατηγορώ τους Τούρκους στρατιώτες ως βιαστές, μου είπαν ότι προδίδω τουρκικό έθνος και διαχωρίζω τους Τ/κ από την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά η λεγόμενη βουλευτής. Πρόσθεσε ότι είναι η δεύτερη φορά που δέχεται επίθεση από εθνικιστές. «Τον Απρίλιο συνέβη ένα παρόμοιο περιστατικό», σημείωσε. Η κ. Ντεριά κατήγγειλε τις απειλές και τις εναντίον της επιθέσεις στη λεγόμενη αστυνομία στα κατεχόμενα, χωρίς, ωστόσο, καμιά ανταπόκριση, αφού η διαδικασία δεν προχώρησε.

«Μετά από αυτές τις εξελίξεις άλλαξα την τακτική μου και δημοσιεύω τις εναντίον μου απειλές. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι η στήριξη που λαμβάνω από τον κόσμο, ο οποίος αντιδρά μαζί μου στις απειλές», είπε. Οι εθνικιστικοί κύκλοι είναι ενοχλημένοι διότι, λένε, «κατηγορώ τον τουρκικό στρατό» και με στοχοποιούν, όμως οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν και με στηρίζουν, σημείωσε. Η κ. Ντεριά, όπως δήλωσε στο Sigmalive, πήγε εκ νέου χθες στην «αστυνομία» με τον δικηγόρο της και κατήγγειλε την επίθεση.

Ο πόνος ενώνει
Η Ντογούς Ντεριά κάλεσε, παράλληλα, τους Τουρκοκυπρίους να διαβάσουν σωστά την ιστορία και από τις δύο πλευρές. «Δεν είναι μόνο οι Τ/κ στην Κύπρο. Είναι και οι Ε/κ και οι Αρμένιοι και οι Μαρωνίτες και οι Λατίνοι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η μια κοινότητα πρέπει να καταλάβει τον πόνο της άλλης, «ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια λύση ειρηνική και σε ένα ομοσπονδιακό κράτος χωρίς εθνικισμούς».

Πρέπει να καταλάβουμε, συμπλήρωσε, ότι ο πόνος που έχουμε δεν πρέπει να μας χωρίζει αλλά να μας ενώνει. «Το παρελθόν μάς ενώνει. Οι δύο κοινότητες έχουμε κάτι κοινό, τον πόνο», τόνισε. Οι εθνικιστές στοχοποιούν όσους θέλουν λύση και αυξάνουν το πολιτισμικό χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σημείωσε και τόνισε ότι θα συνεχίσει να πολεμά. «Είμαι ακτιβίστρια και δεν τα παρατάω», κατέληξε.